Angela Merkel gratulált az új osztrák kancellárnak

Angela Merkel német kancellár hétfőn telefonon gratulált Sebastian Kurznak osztrák kancellári kinevezéséhez, és meghívta hivatalos berlini látogatásra.

A szövetségi kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Angela Merkel kiemelte, hogy Sebastian Kurz “kihívásokkal teli időszakban” lép hivatalba, kancellári tevékenységét és kormánya munkáját pedig “nagy várakozások” övezik.

Németország és Ausztria szoros kapcsolatát “mély barátság és bizalmon alapuló partnerség” jellemzi, és a két szomszédos ország “fontos feladatok előtt áll az Európai Unióban” – hangsúlyozta Angela Merkel, hozzátéve, hogy örömmel várja az együttműködés megkezdését az új osztrák kancellárral.

Hírdetés

Angela Merkel hétfőn pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: figyelemmel követi majd, hogy az új osztrák kormány milyen álláspontot foglal el az európai uniós politikával kapcsolatban. Rámutatott, hogy a napokban Alexander Van der Bellen államfő és Sebastian Kurz is hangsúlyozta, hogy Ausztria az “aktív partner” szerepét kívánja betölteni. Hozzátette, hogy szoros és jó együttműködésre törekszik az új bécsi vezetéssel.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről üdvözölték az új osztrák kormány megalakulását. A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali koalíciójával “Bajorországnak újabb szövetségese van Európában” – nyilatkozott Alexander Dobrindt, a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője.

A CDU/CSU pártszövetség lehetséges jövőbeni koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről főleg fenntartásokat hangoztattak. Martin Schulz pártelnök hétfői berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy számos európai uniós tagországban tapasztalható “jobboldali fordulat”, és ebben a helyzetben meg kell védeni az “emberbarát Európa” eszméjét, akkor is, ha “ellenzői egyre több kormányban szereznek helyet”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »