Angela Merkel és a demokrácia

Angela Merkel és a demokrácia

Jól ki van ez találva – ezekkel a szavakkal jellemezte Angela Merkel német kancellár a migránshelyzet kezeléséről szóló tervét.

Mindeközben a görög–macedón határon drámai jelenetek zajlottak, migránsok százai faltörő kossal döntötték le a kerítést, miután szerintük a macedón hatóságok túl kevés embert engednek át a határon, hogy folytathassák útjukat Németország irányába.

Macedónia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország és Ausztria ugyanis megállapodott arról, hogy korlátozzák a határukat átlépők számát, naponta legtöbb 580 migránst engednek be. Mivel Görögországba ennél jóval többen érkeznek, az athéni hatóságok arra számítanak, napokon belül elérheti a százezret az országban rekedt illegális bevándorlók száma, a helyzet kezelésére pedig képtelenek, tehát humanitárius katasztrófa fenyeget.

A balkáni útvonalon fekvő országok némelyike mozgósította hadseregét, mások a rendőri jelenlétet erősítették meg. A zöldhatárokat majd mindenik állam lezárta, a befogadó országokban, Németországban, de Görögországban is szinte mindennapossá vált a gyújtogatás a menekülttáborok, -szállások közelében. Németország lassan egyedül maradt a nyitott kapuk politikájával – a skandináv államok már korábban intézkedtek, a kezdetben a merkeli elveket hirdető Ausztria azóta maga is kerítést épített a határon –, de a Berlin által szorgalmazott kötelező kvóták ötletét sem nagyon támogatja már senki.

A közép-európai, visegrádi országok saját megoldással, B-tervvel álltak elő, de még a németek tántoríthatatlannak hitt szövetségese, Párizs is elutasítja a kvótákat.

Erre az egyre súlyosabb válságra mondja Angela Merkel, hogy jól ki van ez találva, s hogy sokkal jobban állnak, mint egyesek gondolják, s ebben az egyre kilátástalanabb helyzetben leckéztetné meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és kormányát, amiért népszavazást mertek kezdeményezni arról, hogy a magyar országgyűlés beleegyezése nélkül Brüsszel telepíthet-e illegális bevándorlókat Magyarországra. Csak elutasítani tudja a kezdeményezést – szögezte le a német kancellár.

Részletekbe, persze, nem bocsátkozott arról, hogy a jól működő nyugati liberális demokráciák vezetői miért is gondolják ördögtől valónak, ha a gyakorta antidemokratikus, mi több, diktatórikus törekvésekkel vádolt és szégyenpadra állított magyar miniszterelnök olyan „avítt” módszerekhez nyúl, mint a referendum, mely során megkérdezné a magyarokat, kikkel is szeretnének együtt élni saját hazájukban.

Merkelnek a demokrácia egyik alappillérének számító, a népakarat közvetlen kinyilvánítására lehetőséget teremtő eszköz, a népszavazás jogosságát, időszerűségét megkérdőjelező mondatain pedig nem hördült fel riadtan a nyugati sajtó. Amit szabad Jupiternek…

Farcádi Botond
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »