Angela Merkel bejelentette visszavonulási szándékát

Angela Merkel bejelentette visszavonulási szándékát

Angela Merkel szerint őt terheli a felelősség negyedik kormányának gyenge indulásáért, és változtatásokra van szükség.

Eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissunk – mondta hétfői berlini sajtóértekezletén a német kancellár. Úgy vélte, hogy a párt irányításának átadásában “sokkal több a lehetőség, mint a veszély”, a célja a lépéssel az, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormányon maradva újulhasson meg.

Megerősítette, hogy a hétfői elnökségi ülésen Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette indulását a pártelnöki tisztségért.

Angela Merkel német kancellár bejelentette azt is, hogy nem indul újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért, amelyet 2000 óta tölt be, a miniszterelnöki tisztségről azonban nem mond le. 

Sajtótájékoztatóján a politikus közölte:

Hírdetés

a jelenlegi lesz az utolsó kormányfői ciklusa. 2021 után pedig semmiféle politikai tisztséget nem vállal, még parlamenti képviselőként sem indul újra. Vagyis a jelenlegi ciklus lejártáig kancellár akar maradni, de ha esetleg előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indul újra a tisztségért. 

Megállapította, hogy a kormány veszített hitelességéből, és ezért vállalja a felelősséget. Döntésének célja, hogy a kormány az előtte álló feladatokra összpontosíthasson, pártja pedig felkészülhessen a jövőbeli sikerekre.

Mint azt a hétfői berlini sajtótájékoztatóján elmondta, a döntést a pártelnöki tisztségtől való visszavonulásról már a nyári parlamenti szünet előtt meghozta, és csak a jövő héten akarta bejelenteni. 

Közölte, hogy semmilyen módon nem szól bele utódja kiválasztásába a párt élén.

A kancellár fokozatos visszavonulásáról szóló bejelentés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett, de 1966 óta a leggyengébb eredményét érte el.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »