Andrej Plenkovic alakíthat kormányt Horvátországban

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő hétfőn Andrej Plenkovicot, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párt miniszterelnök-jelöltjét bízta meg a kormányalakítással, miután a HDZ és Híd Függetlenek Listája (Most) pénteken megállapodást kötött a közös kormányalakításról – jelentette a helyi sajtó.

Andrej Plenkovic rekordszámú, 91 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben (kormányalakításhoz legalább 76 képviselő támogatására van szükség), ezt követően pedig harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson.

A már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt Plenkovic a sajtónak elmondta: a héten személyi kérdésekről fognak egyeztetni. Bejelentette, hogy kormányában több nő is helyet kap majd. Modern, demokratikus jogállamot ígért, egy politikailag stabil országot, amelyben minden állampolgár biztonságban és jól érzi magát.

A kormányt a HDZ és a Híd fogja alkotni a kisebbségi képviselők támogatásával. Plenkovicot aláírásával támogatta még a Horvát Parasztpárt (HSS), amely az SDP-vel koalícióban indult a választásokon, Milan Bandic pártja és a Horvát Nyugdíjasok Pártja (HSU).

Szakértők szerint ezúttal stabil kormány várható, mert a HDZ belátta, hogy a Hidat komoly partnerként kell kezelnie. A tavaly októberi választások után is ez a két párt alakított kormányt, de az alig félévi közös kormányzás után megbukott.

A 46 éves Andrej Plenkovic jogász. A horvát külügyminisztériumban kezdte pályafutását, a HDZ-be 2011-ben lépett be. Négy nyelven beszél, diplomataként korábban Brüsszelben is dolgozott.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »