Andrej Kiska választások utáni beszéde magyarul

Andrej Kiska választások utáni beszéde magyarul

Az államfő ma értékelte a választások után kialakult helyzetet. A Körkép.sk a sajtótájékoztatóján elhangzottakat közli magyar fordításban.

Jó reggelt,
meghívtam önöket, hogy arról tájékoztassak, hogyan a szombati parlamenti választások utáni lépéseimről tájékoztassak.

Azt gondolom, hogy senki nem állíthatja, hogy az eredmények nem lepték meg. Más eredményeket kaptunk, mint amivel maguk a politikai pártok is számoltak. Több új párt is bejutott a törvényhozásba. És a radikális politikai extrémizmus is megjelent a parlamentben. Összességében a választók szombaton úgy döntöttek, hogy összetett helyzet alakult. Több választóvonal is van a bejutott politikai pártok között – némelyiken felül lehet emelkedni, némelyiken nem, és ez nem is lenne szerencsés. És némelyiken nem lesz könnyű felülemelkedni, bár erre vélhetően  szükség les. Megválasztott képviselőinknek meg kell birkózniuk ezzel a helyzettel.

A mai nap folyamán és holnap reggel egymás után találkozok a megválasztott politikai pártok elnökeivel, kivéve Kotleba urat, hogy felmérjem, hogyan látják a stabil kormánytöbbség létrehozását egy értelmes programnyilatkozattal.

Mivel a helyzet összetett, fontosnak tartom, hogy átgondoltan cselekedjünk. Én úgy fogok cselekedni, hogy lépésről lépésre felmérjük – megerősítsük vagy kizárjuk – az egyes lehetőségeket és kizárjuk, amire esélytelen.

Ezért készen állok arra, hogy már az első kör után, kedden, megbízzam a kormányalakítással a Smer elnökét, aki a legtöbb szavazatot szerezte. És megbeszélem vele a megbízás határidejét is.

Végül, szeretném megköszönni, és remélem, hogy minden párt tisztában van azzal, mit üzentek nekünk a választók. Azt gondolom, hogy ez már a sokadik választás egymás után, melyen üzentek. Mégpedig, hogy drámaianjavítanunk kell az emberek államba vetett bizalmán. Azt gondolom, hogy a választók ezúttal olyan hangosan üzentek, hogy azt nem lehet nem meghallanunk.

Nem gondolom, hogy veszélyben lennének az értékek nálunk, amiről politikusként előszeretettel beszélünk. Az emberek viszont tudtunkra adták, hogy elvárják, hogy ezek az értékek konkrét eredményeket hozzanak a mindennapjaik számára.

Azt sem gondolom, hogy ezután a választás után különösebben el kellene lennünk varázsolva attól a politikustól és attól a párttól, amelyik a parlamentbe jutott. Kormányra és ellenzékre van szükségünk, melyek meggyőzik az embereket, hogy a választások nem csak tüntetés, valaminek az elutasítása.

Gratulálok minden pártnak és jelöltnek, aki mandátumot szerzett, és sok sikert kívánok nekik.“

Andrej Kiska


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »