Andrej Kiska nem indul az elnökválasztáson?

POZSONY. Sajtóértesülések szerint Andrej Kiska köztársasági elnök, Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko házelnök nemrég titokban találkozott egymással, s egyebek mellett állítólag a jövő évi államfőválasztásról is tárgyaltak.

A többórás találkozón Andrej Kiska állítólag arról is beszélt, hogy nem áll szándékában indulni a köztársaságielnök-választáson – írja az Aktuality.sk portál hozzátéve, ezzel kapcsolatos kérdéseire eddig nem válaszolt az elnöki hivatal. 

Matovič többet tud?

Az államfő azonban nem csak a koalíciós pártok elnökeivel osztott meg bizalmas információkat. Jól értesült források szerint Kiska hasonlóképpen nyilatkozott azokon a tárgyalásokon is, amelyeket múlt év végétől az ellenzék képviselőivel folytat. Hivatalosan azonban az érintettek semmit sem akarnak kommentálni, az államfő végleges álláspontjára várnak.

Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OźaNO) elnöke azonban múlt héten a Sme.sk portálnak azt nyilatkozta, személy szerint úgy gondolja, Kiska másodszor már nem jelölteti magát.

Az OźaNO jelöltjeként már régóta emlegetik Veronika Remišovát, aki nem zárta ki ezt a lehetőséget. Szerinte azonban az az elsődleges dolog, hogy a demokratikus ellenzék meg tudjon egyezni, s egyetlen jelöltet indítson.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) ugyancsak intenzíven foglalkozik saját jelöltje felkutatásával, aki a liberálisokon kívül mások számára is elfogadható lenne. A párt elnökségi ülésén źubomír Galko alelnök már előállt egy névvel, de Sulíkék azonban még várnának a bemutatásával.

Hírdetés

A KDH-nál két név merült fel

Alojz Hlina, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke előbb a TASR-nak, később pedig az Aktuality.sk-nak is elmondta, hogy az államfő meghívására látogatást tett az elnöki palotában. „Tiszteletben tartom mindazt, aminek négyszemközt kell maradnia. A KDH nevében a találkozó után beismertük azt, hogy két konkrét név is szóba került“ – jelentette ki Hlina.

Ez a két személy Marián Čaučík, a Jó hír (Dobrá novina) igazgatója és Miroslav Mikolášik, a KDH európai parlamenti képviselője.

Az elnöki döntés okai

Több olyan ok is van, amelyek miatt Kiska nem akarja megtartani a mandátumát. Jól értesült források szerint úgy nyilatkozott, hogy szeretné látni felnőni a nemrég született gyermekét.

A kulisszák mögött azonban azt is suttogják, hogy az Irány-Szociáldemokrácia egyes politikusai nyomást gyakorolnak rá. Állítólag a választási kampányával és a cégei könyvelésével kapcsolatos további lejárató anyagokkal zsarolják őt – írja az Aktuality.sk portál hozzátéve, az államfő emellett már belefáradt az utóbbi hónapokra jellemző, folyamatos – főként Robert Kaliňák belügyminiszterrel folyó – politikai csatározásokba.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »