Andrej Kiska nem elégedett Sakovával, mégis muszáj őt kineveznie

Andrej Kiska nem elégedett Sakovával, mégis muszáj őt kineveznie

Andrej Kiska köztársasági elnök nem elégedett azzal, hogy a belügyminiszteri posztra Denisa Sakovát jelölte a Smer, mégis muszáj őt kineveznie. Ezt a közösségi oldalán közétett videóban mondta el.

“Elmondtam a miniszternelnök úrnak is, és elmondom a nyilvánosságnak is: köztársasági elnökként nincs jogom nem kinevezni a kormány önálló tagjait, de a Kaliňák-éra egyik államtitkárának jelölését kihagyott lehetőségnek tartom.”

Kiska rossz döntésnek tartja, hogy ilyen mértékben semmibe veszik a közvélemény követeléseit a belügyminisztériumban és a rendőrségnél esedékes perszonális változtatások ügyében. 

A köztársasági elnök szerint a kormány tagjainak nagy része nem érti igazán, mi történt a társadalomban a Kuciak-gyilkosság óta. “Nem értették meg, hogy teljesen eltűnt az emberek amúgy is meggyengült bizalma az állam iránt. Az emberek nem gondolják, hogy az állam meg tudná őket védeni, vagy igazságot tudna szolgáltatni. Nem akarják megérteni, hogy a bizalom visszaszerzéséhez mindannyian kellünk.”

Hírdetés

Kiska szerint Saková jelölése a belügyminiszteri posztra nem annak a jele, hogy az állam visszaszerezné az elvesztett bizalmat. 

Az ellenzék több tagja és a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések szervezői is úgy értékelték Saková jelölését, mint ironikus húzást, és mint a közvélemény nyilvános és egyértelmű “szemberöhögését”.
 

„A Smer-SD, ahogy azt várni lehetett, a belső köreiből választott belügyminisztert, ahelyett, hogy egy olyan embert kínált volna fel Szlovákiának, aki a saját élettörténetével és hozzáállásával szélesebb kört tudna megszólítani egy olyan kritikus helyzetben, amelyben a rendőrség iránti bizalom megingott” – állítják a liberálisok, akik Sakovát Robert Kaliňák követőjének tartják, mert neki dolgozott. 

Az SaS szerint Fico „meggyalázta az aktivisták követelését, mely szerint az új miniszter több kell, hogy legyen, mint Robert Kaliňák bábja”.

A liberálisok állítása szerint Fico ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ha a nyilvánosságnak joga van megmondani egy politikai pártnak, hogy kit jelöljön miniszternek, akkor a környezetvédelmi minisztert akár a medvék is választhatnák. „Ha a medvék döntenének a belügyminiszterről, akkor sem választanának rosszabbul, mint a Smer-SD, miután hosszú napokig tárgyalt, és kereste a megfelelő embert” – tették hozzá a liberálisok. 

A Tisztességes Szlovákiáért polgári platform létrehozói szerint Saková jelölésével a kormány nem csak az emberek tízezreit, hanem Ján Kuciak meggyilkolt újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová családját is kinevetik, a velük szembeni cinizmus is megnyilvánul a döntésben. (SITA, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »