Andrej Kiska döntése és az MKP felesleges hibája

Andrej Kiska döntése és az MKP felesleges hibája

Kedden végre megtudtuk, amire hónapok óta számítani lehetett: Andrej Kiska államfő, az ország jelenleg legnépszerűbb politikusa úgy döntött, nem indul újabb államfői mandátumért.

Döntését családi okokkal indokolta, de elmondta azt is, hogy belefolyva  a napi politikai adok-kapokba államfőként konfrontálódott, és nem szeretné, ha az elnöki hivatal továbbvinné ezt a terhet a következő időszakra.

Kiska hamarosan beáll az ellenzék közé

Jövőre tehát biztosan új államfője lesz az országnak, addig viszont a leköszönő Andrej Kiska még politikailag aktív marad. Pontosabban az idei novemberi önkormányzati választások után várhatóan nyílt ellenzéki politikát folytat majd, hozzájárulva ezzel a maffiakormány megdöntéséhez.

Ahogy fogalmazott, célja egy tisztességes és új politikai jövő létrehozása. Egyes elemzők és politikusok ezt azonnal úgy értékelték, hogy Kiska államfőként távozik, hogy miniszterelnökként visszatérhessen. Mások már azt is tudni vélik, hogy a jövő évi parlamenti választások előtt a SPOLU és a Progresívne Slovensko várható fúziójának listavezetője lehet, kormányfői ambíciókkal.

Cserbenhagyta választóit

Bárhogy is lesz, Kiska keddi döntése után államfőként a választóit és az ellenzéket cserbenhagyó liberális politikusként kerül be a köztudatba. Ugyanakkor nem lehet tőle elvitatni azt sem, hogy tevékenységével az elnöki hivatal megítélésének eddig rendkívül alacsonyan tartott lécét az eddigi legmagasabbra helyezte. Még akkor is, ha a felvidéki magyarság,  – melynek megválasztását nagyban köszönheti, –  öt évig legfeljebb a halászlevet jelentette a számára. Az elmúlt hónapokban mégis nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a maffiakormány tagjai ne tudják végleg megkaparintatni ezt az országot.

Gondoljunk tehát róla bármit is, Kiska jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa, aki ezt a tőkét az elkövetkező időszakban még politikai célokra kívánja használni. Hogy ez pontosan mit jelent, legkésőbb fél év múlva kiderül.

Az MKP Kiska-kritikája a párt politikai tapasztalatlanságát jelzi

Ezért is volt szerencsétlen a Magyar Közösség Pártja vezetésének meggondolatlan, kioktató nyilatkozata, mellyel a párt kizárólag saját koalíciós potenciálját csökkentheti. Kiska ugyanis az ellenzék egyik kulcsszereplője lesz az elkövetkező, parlamenti választásokig tartó időszakban. Az MKP és Kiska céljai pedig elvileg ugyanazok: a kormányváltás. Kritikával illetni így azt, akire a magyarok többsége szavazott, ráadásul épp most, távozásának bejelentése után az MKP vezetésének politikai tapasztalatlanságát jelzi.

A magyar pártnak  inkább a saját államfőjelölt mielőbbi megtalálására kellene összpontosítania (csak reménykedhetünk abban, hogy ez nem a Most-Híd jelenlegi elnöke, vagy más vegyespárti politikus lesz), hogy kihasználhassa az államfőválasztást az MKP láttatására. Sok szlovák induló mellett ugyanis  az sem kizárt, hogy egy jó jelölttel (nem Bugár Bélával) akár az elnökválasztás második fordulója is megcsíphető.

Király Zsolt

Nyitókép: SME


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »