Andrej Hrnčiar jóbarátja is milliós nagyságrendű támogatást kapott a PPA-tól

Andrej Hrnčiar jóbarátja is milliós nagyságrendű támogatást kapott a PPA-tól

Milliós állami támogatást kapott a mezőgazdasági Kifizető Ügynökségtől  Andrej Hrnčiar parlamenti képviselő (Most-Híd frakció) közeli barátjához tartozó egyik hotel – írja a Sme napilap. A négycsillagos hotel a PPA támogatásából új épületrészt épít fel.

Az Impozant nevű, a Valcsai-völgyben (kedvelt síterület) található négycsillagos hotel a második Fico-kormány idején 2015-ben hiába pályázott a PPA-nál idegenforgalmi támogatásra épületfelújítás céljából, nem kapott. Bár megversenyeztette a projektet és kiválasztotta a legolcsóbb (2 millió eurós) munkát kínáló céget, a projekt a PPA-nál megfeneklett.

Ellentmondásos nyilatkozatok

Három évvel később azonban már más volt a helyzet. A PPA készséggel aláírta a támogatási szerződést a hotel fenntartójával 1,1 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról. Az ügyre az OĽaNO-NOVA képviselőnője, Veronika Rémišová hívta fel a figyelmet.

A mezőgazdasági minisztérium azt állítja, hogy az idegenforgalmi keretbe visszaérkezett 6 millió eurót osztották újra. A szerződést a Hotel Impozant április 17-én írta alá a PPA-val, csakhogy a felújítások megkezdését már február 21-én bejelentette facebook-oldalán – két hónappal a szerződés aláírása előtt.

A hotel egy túrócszentmártoni vállalkozóhoz és feleségéhez, Jozef Kubinechez és Barbora Kubincovához tartozik. A hoteligazgató hölgy szerint már február 20-án megkapták a támogatásról szóló értesítést.

A központi szerződésnyilvántartás szerint a projekt teljes költsége valamivel több, mint 2 millió euró. Támogatás nélkül aligha kezdtek volna neki az átépítésnek, amelynek része egy nyolcemeletes épületrész kialakítása is.

Most-Hidas kapcsolat

A szlovák napilap szerint Kubinec szoros barátságot ápol Andrej Hrnčiarral, az egykori Sieťből a Most-Híd frakciójába visszaigazoló parlamenti képviselővel. Közös cégük is van, a Geonet Invest, és feleségeik mindketten a felügyelőbizottságban kaptak helyet. A cég bejegyzett székhelye ugyanazon a címen található, mint az Impozant hotelt működtető cégé.

Hrnčiar a sajtó érdeklődésére elismerte a kapcsolatot, de elutasította, hogy pozícióját arra használta volna fel, hogy befolyást gyakoroljon a támogatások odaítélésére. Hangsúlyozta azt is, hogy nem sűrűn látogatja a hotelt, már több mint éve járt ott. A SME lapértesülései szerint azonban a hotel már adott otthont egy Most-Hidas pártrendezvénynek is – ezt azonban Hrnčiar tagadta.

Debnár Klára, a vegyespárt szóvivője megerősítette, hogy a Most-Hídnak volt pártrendezvénye a Valcsai-völgyben, de még 2012-ben, és nem az Impozant hotelben. 2012-ben Hrnčiar a Most-Híd listáján indult a parlamenti választásokon.

Kubinec: A Szlovák Földalaptól a Váhostavig

Kubinec neve nem ismeretlen a köztisztviselők között sem. Az Aktuality.sk korábban már írt róla. Több mint 13 cég nyilvántartásában szerepel a neve. 2010-ben, még mint a Szlovák Földalap funkcionáriusa, egy túrócszentmártoni cég, bizonyos Kantorex 16 eurós négyzetméterenkénti áron jutott hozzá telkekhez. Miután távozott posztjáról, rövid időre az illető cég társtulajdonosa volt.

Nem ez volt az első gyanús ügylet. Az Aktuality.sk 2016-ban cikkezett arról, hogy Kubinec közvetlenül Hrnčiarral is üzletelt. 2014 februárjában a túrócszentmártoni városi képviselőtestület a fentebb is említett Geo Investnek messze a piaci ár alatt, 6,5 euró/éves összegért adott bérbe telkeket. Később a cég meg is vásárolta a területeket 16,60 euró négyzetméterenkénti áron, miközben a város központjában a gazdasági célú telkeket akkoriban 50 euró/négyzetméter áron kínálták. Akkor azonban nem Hrnčiar volt a cégben, hanem testvére, Martin.

Kubinecet a SME a Váhostav-botrány főszereplőjével, Juraj Širokýval is összekötötte. Kubinec vásárolta fel azokat a telkeket, amelyekre később a Váhostav autópályát épített.

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: SME.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »