Andrej Danko: Az USA nem ajánlott fel pénzügyi támogatást

Andrej Danko: Az USA nem ajánlott fel pénzügyi támogatást

Az Egyesült Államok nem ajánlott fel pénzügyi segítséget a szlovák repülőterek felújítására, ezért nem volt mit elutasítani. Mindezt Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke jelentette be a szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Szlovákia nem tervez változtatni a külpolitikai irányultságán.

„A kongresszus csak a lehetséges pénzügyi segítség éves nagyságát hagyta jóvá. Ahhoz, hogy ebben a támogatásban részesülhessünk, külön szerződést kellene kötnünk, amely azonban az idegen hadsereg jelenlétét vonhatná magával. Egyszerűen kifejezve: ahhoz, hogy ezt a pénzt megfogjuk és a repterekbe fektessük, engedélyeznünk kellene az idegen hadsereg jelenlétét az országban” – mondta Danko.

Hírdetés

Danko elismeri a Smer-SD és a Most-Híd igyekezetét, amelyek folytatnák a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal való védelmi együttműködés kapcsán. A házelnök szerint Peter Pellegrini kormányfőnek beszélnie kellene a francia és a német kollégáival. Bár a tárgyalásokban nincs szó idegen hadsereg hosszú távú jelenlétéről, Danko szerint a szerződés ezt jogilag lehetővé teszi.

Danko még a hétvégén kijelentette, hogy amennyiben a kormány elfogadja az Egyesült Államok pénzügyi támogatásáról szóló megállapodást, az SNS távozik a kormányból. „Szlovákiának van saját pénze, a hadgyakorlatot leszámítva semmilyen hadsereg nem tartózkodhat az ország területén” – hangsúlyozta Danko.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »