Andrássy-múzeum, e-közbeszerzés: röpködnek a kormányzati milliárdok

Az utolsó pillanatokban sem áll le a pénzpumpa: a Magyar Közlöny március 13-i számából derül ki, hogy Orbán Viktor számos, milliárdos nagyságrendű befektetést, átutalást hagyott jóvá, akad köztük, amit azonnali hatállyal.

A Belügyminisztérium például rögtön 1,8 milliárd forinttal túllépheti a terror elleni intézkedések tervezett (szerény 410 milliós) kiadási keretét.

Most derült ki a kormány számára, hogy az Andrássy család története olyan kulturális és nemzeti értéket képvisel, hogy azt mindenképpen egy múzeum alapításával kell képviselni: a kormány egymilliárd forintot különített el az I. kerületi, Bem rakpart 6. szám alatt álló Andrássy palota megvásárlására, 800 milliót pedig felújítására.

A több helyrajzi számon álló műemléképület részben a budavári önkormányzat, részben a főváros tulajdonában van, ellenvetésüktől azonban sejthetően nem kell tartani; ráadásul, az év eleji elővásárlási cunami során az állam erre az épületre is jogot formált, ami szintén biztosíték beruházáshoz.

http://mno.hu/

A kapkodást jelzi, hogy a kifizetést a forrás elkülönítése után azonnal meg kell oldani –

az EMMI-nek a Magyar Nemzeti Múzeum bevonásával legkésőbb június végéig szakmai-üzemeltetési koncepciót kell készítenie a még csak határozat szintjén létező intézmény működtetéséről.

A múzeumalapításhoz kapcsolódik, hogy az állam 900 millió forintot ad a szintén önkormányzati tulajdonban lévő Krisztina tér 1. szám alatti épület felújítására, talán kompenzáció gyanánt.

Nem maradhat plusz forrás nélkül az e-közbeszerzés (EKR) fejlesztése sem, amire 6,35 milliárd forintot adtak a központi költségvetés terhére.

A pénzből 2018 és 2021 között kell fejleszteni a rendszert, a bőkezűség pedig nyomban érthetővé válik, ha tudjuk, hogy az e-rendszert a NEKSZT Kft. biztosítja majd, a cég élén pedig egy olyan szakember áll, aki a HVG szerint Tiborcz István üzleti köreiből érkezett.

http://mno.hu/

A kormány emellett 4,7 milliárd forintot különített el tankönyv-fejlesztésre, régiós felzárkóztatásra; kisebb, 10-20 milliós tételekkel segítették a a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, valamint a a Város- és Faluvédők Szövetségének munkáját – valamint milliárdos felújítási-fejlesztésen osztozhat több tucat település is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »