Anca Jurma ügyvivő főügyész: a DNA-nak továbbra is erős, független és fontos intézménynek kell maradnia

Anca Jurma ügyvivő főügyész: a DNA-nak továbbra is erős, független és fontos intézménynek kell maradnia

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) továbbra is erős, független és fontos intézménynek kell maradnia – jelentette ki Anca Jurma, aki csütörtökön hat hónapra átvette a DNA vezetését, miután hétfőn Klaus Johannis államelnök aláírta a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztéséről szóló rendeletet.
„Köszönöm a legfőbb ügyészségnek, a legfőbb ügyésznek azt a támogatást, amelyről folyamatosan biztosítja a DNA-t és a korrupcióellenes harcot. Továbbá köszönöm Laura Codruţa Kövesi asszony eddigi munkáját a DNA élén. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség része a romániai igazságszolgáltatási rendszernek, de ugyanakkor egy korrupcióellenes hatóság. (…)

Ennek értelmében a DNA-nak továbbra is erős, független és fontos intézménynek kell maradnia mindaddig, amíg a korrupció jelenségével néz szembe az ország” – mondta az Agerpres szerint Jurma.

Az új korrupcióellenes főügyész azt nyilatkozta, hogy kiegyensúlyozottságra fog törekedni ideiglenes mandátuma alatt. „Törekedni fogok, hogy ideiglenes mandátumom alatt kiegyensúlyozottan működjön a DNA, és folytassuk kollégáimmal a 15 évvel ezelőtt elkezdett munkát. Abszolút prioritás lesz számunkra az eljárási normák betartása, az európai és nemzetközi irányelvek, valamint az alapvető emberi jogok betartása” – nyilatkozta Jurma.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész is azt nyilatkozta csütörtökön, hogy határozottan folytatódik a korrupcióellenes harc. Hozzátette: Anca Jurma a megfelelő személy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ideiglenes vezetésére.

„Ma került sor az ügyvivő főügyész beiktatására. (…) Anca Jurma ügyész asszony hat hónapig tölti be a DNA főügyészi tisztségét. (…) Szeretném megemlíteni a legfőbb ügyészség és a DNA prioritásait.

– nyilatkozta Lazăr Anca Jurma ünnepélyes kinevezésekor. A legfőbb ügyész szerint Anca Jurma a „megfelelő személy”, ami arra mutat rá, hogy a DNA-nak „vannak megfelelő erőforrásai a kellő helyzetekben”. Lazăr szerint Jurma nagyon tapasztalt ügyész és rendkívül jól felkészült szakember. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »