Amszterdam: ne mutogassák a prostit, mint egy bazári majmot!

Amszterdam: ne mutogassák a prostit, mint egy bazári majmot!

Egyre nagyobb gondot okoz Amszterdamnak a túlturistásodás (overturism). Ám nemcsak a külföldi vendégek mennyisége, hanem azok viselkedése is változtatásokra készteti a városvezetést. Az egymillió lakosú holland fővárosba évente 20 millió turista érkezik.

Az április végén életbe lépő szabályok szerint az egyik legfontosabb intézkedés, hogy ki lesznek tiltva a vezetett túrák a holland főváros híres piros lámpás negyedéből – igaz, a turisták továbbra is bemehetnek. Azonban a városvezetés annak véget akar vetni, hogy az idegenvezető beáll az ablak elé, háttérben a magát kínáló prostituált, és úgy mutogatja őt, mint egy bazári majmot. Ezzel kapcsolatban Amszterdam polgármester-helyettese, Victor Everhardt egy közleményt adott ki, melyben azt írja, „tiszteletlenség a szexmunkásokat turistalátványosságként kezelni”.
Hírek szerint naponta 115 ilyen vezetett túra van a negyedbe, és a legnagyobb baj ezekkel, hogy a turisták zaklatják a prostituáltakat, beleegyezésük nélkül képeket készítenek róluk. A városvezetés azt várja az intézkedéstől, hogy csökken a tömeg Amszterdam történelmi utcáin, hogy élhetőbb lesz a város.
De nem csak ez az egyetlen probléma a turistákkal, hiszen Amszterdamba sokan szinte csak azért utaznak, mert ott legálisan tudnak marihuánát vásárolni, szívni a helyi coffee shopokban. Ezt a jelenséget is szeretnék megfékezni, ugyanis a városvezetés azt fontolgatja, megtiltja, hogy a turisták füvet vásárolhassanak Amszterdamban.
Egy felmérés szerint a turisták harmada mondta azt, hogy kisebb eséllyel látogatna Amszterdamba, ha életbe lépne a marihuánatiltás. A brit turistáknál még rosszabb az arány, a szigetországi vendégek inkább más városba utaznának, ha ki lennének tiltva a coffee shopokból.
A város már korábban is számos intézkedéssel próbálta megfékezni a turistaáradatot, növelték a hotelekben fizetendő turistaadót, kitiltották a városból a beer bike-okat is. Növelték a büntetéseket is, a nyilvános vizelés, a szemetelés és az éjszakai hangos éneklés 140 euróba fájhat. Egy interjúban Amszterdam alpolgármestere úgy fogalmazott: „Végül is elég egyszerű. Ha csak azért – és csak azért – jössz Amszterdamba, hogy lerészegedj és beszívj, ne gyere.” (szl)

Hírdetés

 

OVERTURISM EURÓPÁBAN


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »