Amnézia miatt úszhatja meg a kivégzést egy alabamai halálraítélt

Az amerikai Legfelesőbb Bíróság úgy döntött, befogadja a 67 éves Vernon Madison ügyét, és egy hónapon belül ítéletet hoz arról, kivégezhetik-e az évtizedek óta a halálsoron élő férfit. Madisont egy rendőr meggyilkolásáért ítélték el Alabamában, amit még 1985-ben követett el, de az elmúlt években több stroke-ot is kapott, ami miatt demenciában és memóriazavarban szenved – emellett megvakult és járni sem tud. Ügyvédei szerint nem emlékszik már a bűncselekményre, így nem érti, miért kell bűnhődnie.

Hírdetés

Korábban egy bíróság úgy döntött, hogy végrehajthatják Medisonon a még 1994-ben meghozott büntetést, mivel nem bizonyított, hogy tényleg nem emlékszik a tettére. A szövetségi fellebbviteli bíróság viszont ezzel ellenkező ítéletet hozott, ezt fellebbezte meg Alabama állam. Medison ügyvédei arra is hivatkoznak, hogy az elítéltet megvizsgáló, az állam által megbízott igazságügyi pszichológust felfüggesztették kábítószerrel visszaélés és recepthamisítás miatt, így érvénytelen a szakvéleménye.

A Legfelsőbb Bíróságnak azt kell eldüntenie, összhangban van-e az alkotmány nyolcadik, a kegyetlenséget és kínzást tiltó kiegészítésével a súlyos beteg férfi kivégzése, vagy pedig alkotmányellenes a demens beteg kivégzése. Az ügy előadója Stephen Breyer főbíró lesz, aki közismerten kritikus a halálbüntetéssel, és az elítéltek évtizedes halálsoron tartásával szemben. A legfőbb bírói testületben ugyanakkor konzervatív többség van, ami kétségessé teszi, hogy sikerrel jár-e a fellebbezés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »