Amnesztia a véreskezű felkelőknek

Békét köt egy több ezer ember haláláért felelős, véreskezű hadúrral az afgán kormány szerdán.

Mohammad Han kormányszóvivő-helyettes elmondta, hogy az afgán béketanács a nap folyamán írja alá a békeszerződést a Hizb-i-Iszlami nevű szélsőséges csoportot vezető Gulbuddin Hekmatjarral. A szerződéstervezet szerint a Hizb-i-Iszlami tagjait nem fogják számon kérni a múltban elkövetett bűnökért.

A 68 éves Hekmatjart a nyolcvanas években Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok is bőkezűen támogatta az Afganisztánt megszálló szovjet csapatokkal szembeni harcban. A hadúr és hívei később több ezer civillel végeztek a Kabulért vívott polgárháborúban.

Eredményes felkelők

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás utáni amerikai inváziót követően az afgán kormány és a nemzetközi csapatok ellen harcoló, Hekmatjar vezette Hizb-i-Iszlami a tálibok után a második legnagyobb felkelőcsoporttá nőtte ki magát.

Az afgán védelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy az afgán hadsereg 130 tálib felkelővel, köztük hét parancsnokukkal végzett az elmúlt 24 órában. Az ország több pontján lezajlott műveletekben 76 szélsőséges sebesült meg. A biztonsági erők fegyvereket és lőszereket koboztak el a 18 tartományt érintő akciókban. A védelmi minisztérium közleménye szerint tíz katona vesztette életét az elmúlt napban a szélsőségesek támadásaiban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »