Amit tudni érdemes a második multisport Európa-bajnokságról

Amit tudni érdemes a második multisport  Európa-bajnokságról

Mi a multisport? Új sportág? Nem! Itt több sportág egy helyen rendezi meg a kontinensbajnokságát. Négy éve Glasgow és Berlin volt a két helyszín, idén München lesz. Az augusztus 11-e és 21-e közti eseményen kilenc sportág képviselteti magát, az érmesek pedig Európa-bajnokokként távozhatnak Németországból.

Emlékeim szerint a 2018-as első próbálkozás nagy sikert aratott. Amolyan „kis olimpia”, amihez hozzá lehetne tenni, hogy „európai”, csakhogy nem az, mivel az Európa Játékok az Európai Olimpiai Bizottság égisze alatt valósult meg, és a 2015-ös bakui, illetve a 2019-es minszki után jövőre Krakkóban rendezik meg a harmadikat.

A multisport Eb 2018-as kiadása hét sportággal állt elő: atlétika, úszás (műugrás stb., de vízilabda nélkül), golf, evezés, triatlon, torna és kerékpársport (országúti, pálya, BMX, hegyi). Berlin, Glasgow, Edinburgh, Gle-neagles volt a négy helyszín, 53 ország részvételével 187 versenyszámban hirdettek győzteseket, és több mint 3800 sportoló vett részt rajta. Az éremtáblázat élén az oroszok végeztek, megelőzve a briteket és az olaszokat.

Magyarország a tizedik helyen zárt, 7 arannyal, 4 ezüsttel és 4 bronzzal. A 2018-as első kísérletnek része volt tehát a vizes Európa-bajnokság is, de az egyik aranyat például tornában szerezte a magyar csapat, Dévai Boglárka ugrásban diadalmaskodott.

Ugyanakkor rendezik meg a vizes Eb-t, ezúttal Rómában, de most nem része a 2022-es multisport Európa-bajnokságnak. A sportágak száma ettől függetlenül nőtt, az oroszok viszont itt is hiányoznak majd. Az atlétika, triatlon, evezés, torna és kerékpársport mellett az asztalitenisz, a strandröplabda, a kajak-kenu és a sportmászás szerepel a programban. Kikerült a golf is, viszont négy további sportág csatlakozott. Több figyelmet kapnak ezáltal a felsorolt sportágak?

Hírdetés

Idén 178 versenyszámban hirdetnek győzteseket, és jó eséllyel több magyar is érmet szerez Münchenben. A magyar tornászok öten képviseltetik magukat, míg a triatlonosok nyolcan. A három női mellett öt férfi versenyző vesz részt az egyéni küzdelmekben, a négyfős vegyes váltó tagjait a helyszínen jelölik ki.

A csapat tagja a tokiói olimpián hetedik helyezett Bicsák Bence, ahogy a 2021-ben U23-as világbajnok Lehmann Csongor is. Hét egységben tizenkét evezős képviseli majd Magyarországot, ebből egy női, hat pedig férfi egység (két nő, tíz férfi).

Összesen 34 magyar atléta szerzett jogot egyéni versenyszámokban az Eb-n való indulásra. A végleges nevezési lista augusztus 8-án kerül az európai szövetség honlapjára.

A nemrég véget ért eugene-i világbajnokságon csak ketten vettek részt Magyarországról, annak ellenére, hogy huszonhárman kvalifikálták magukat, viszont a magyar szövetség a müncheni Eb-t nevezte meg fontosabb eseménynek. Az asztaliteniszezőknél négy-négy férfi és női versenyző indul egyesben, továbbá két-két páros a férfiaknál, a nőknél és vegyesben is, összesen kilenc magyar.

A kajak-kenusoknál elég gyorsan követi egymást a világbajnokság és az Eb. A halifaxi vb augusztus 3-tól 7-ig tartott, a kontinensviadal pedig 18-tól 21-ig zajlik majd, és a 41 versenyszámban a magyarok is bezsebelhetnek néhány érmet. Az már most biztos, hogy ismét négy év múlva, 2026-ban rendeznek multisport Eb-t, és ha az atlétikából indulunk ki, akkor Birmingham lesz a befutó.

Megjelent a Magyar7 2022/32.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »