Amit lehet visznek az autófeltörők a pálinkától, a méhkaptárig

Évente 5000 autót törtek fel országosan és célpontként szinte minden szóba jöhet, ami mozdítható. A rendőrségi statisztikájában cipő, gyümölcs, pálinka, sőt méhkaptár is szerepel. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2015-ben 5019 alkalommal folytatott eljárást zárt gépjármű feltörése miatt: tavaly leggyakrabban pénzt (681 alkalom), illetve laptopot, notebookot vagy táblagépet loptak ki az autókból (587 eset).

Magyar Menedék - Ősmagyar

Ehhez az információhoz kapcsolódva a Generali biztosító készített egy anyagot, mire kell leginkább figyelni. A leggyakoribb zsákmány, a pénz mellett az elmúlt években a hordozható elektronikai cikkek bizonyultak. Kelendőek voltak a laptopok, notebookok és táblagépek, illetve a táskák (494 eset) és a zenelejátszó készülékek (380 eset) is. Az elmúlt 5 év egyik kiemelkedő rekordját a mobiltelefonok és PDA-k tartják, amelyeknek 2011-ben 1085 alkalommal kelt lába.

A tolvajok a bevásárlóközpontok, stadionok parkolójában, nyáron pedig a strandokon, a Balaton, a Velencei-tó, illetve a Fertő-tó környékén a legaktívabbak – árulta el Némedi Gábor rendőrezredes, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály Vagyonvédelmi Osztályának vezetője. Legtöbbször betörik az ablakot, kitépik, letörik a zárat, vagy a jeladó blokkolásával akadályozzák meg az autó bezárását. Kifigyelik, ha nagy értéket teszünk a csomagtartóba, majd a jeladó blokkolása után az egyik bűnöző követ minket, míg társa kipakolja a kocsit.

A szakember szerint az egyik legnagyobb hiba, ha látható helyen hagyjuk az értékeinket: ebbe főleg a strandolás előtt esik bele az ember. A Generalihoz érkezett kárbejelentések nyomán előfordult már az is, hogy a strand parkolójából az ügyfelelet a pénztárig követve, ott sorban állás alatt kiemelték a táskájából a kulcsot, és kirabolták az autót, sőt olyan is előfordult, hogy el is lopták az autót ugyanezzel a módszerrel.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére is megtörtént a baj, az első és legfontosabb, hogy ne nyúljunk semmihez: hívjuk a rendőrséget, és várjuk meg, amíg kiérkeznek. Ezen kívül fontos, hogy a károkról készítsünk fotókat, hiszen a biztosítónak ezeket is el kell majd juttatnunk a rendőrségi jegyzőkönyv mellett.

HVG


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »