Amiről a krónikák mesélnek: A háború utolsó, a béke első napja Európában

Amiről a krónikák mesélnek: A háború utolsó, a béke első napja Európában

1945. május 7-ére virradóra a német Wehrmacht feltétel nélkül letette a fegyvert a szövetséges hatalmak előtt. A megadási dokumentum másnap, május 8-án lépett életbe, ezzel a második világháború Európában véget ért. Addig hozzávetőleg 65 millió ember veszítette életét. Míg az európai kontinensen hat évnyi öldöklés után végre béke honolt, Japán még szeptemberig kitartott.

A béke első napján, nem meglepő módon, az újságok cikkei visszafogott örömmel tudósították, hogy a hétköznapokat eddig meghatározó tényezőket – mint a bombázások, a harcok és az élet halandósága – hirtelen a csend és a nyugalom vette el. Egy szürreális érzés! Ami maradt, az a nélkülözés. Valamint a jövőtől való félelem, ahogy ez leginkább a vesztes országok – mindenekelőtt Németország – esetében volt megfigyelhető. Ebbe enged betekintést az „Osztrák Újság” (1) hetedik számának közleménye:

Figyelem: Az újságcikk rövidítve, de változatlanul kerül bemutatásra. Annak nyelvezetéért és tartalmáért az író nem felel.

Churchill és Truman a kapitulációról

[Winston] Churchill [brit] miniszterelnök rádiós beszédében elmondta, hogy a megadási dokumentum ratifikálására ma kerül sor Berlinben. Az ellenségeskedés egy perccel éjfél után véget ér.

Churchill hozzátette, hogy tegnap hajnali 2 óra 41 perckor [Alfred] Jodl vezérezredes, a német főparancsnokság, valamint Karl Dönitz főtengernagy – német államfő – megbízottjaként [Dwight D.] Eisenhower tábornok főhadiszállásán aláírta az európai német szárazföldi, tengeri és légi erők megadását a nyugati szövetséges és a szovjet csapatok előtt. […]

Habár a harcok hivatalosan csak egy perccel éjfél után csitulnak el, a további véráldozatot elkerülendő, már ma felhangzott a „tüzet szüntess” jel, így a frontvonal teljes hosszán elhallgattak a fegyverek.

[Ennek ellenére] egyes pontokon a németek még ellenállást tanúsítanak a szovjet csapatokkal szemben. Amennyiben ez az ellenállás egy perccel éjfél után sem fog megszűnni, azzal a németek kivonják magukat a hadijog védelme alól és a szövetséges erők minden oldalról támadást intéznek majd ellenük. Teljesen érthető, hogy ilyen hosszú frontvonalon a német főparancsnokság utasításai nem érhetnek el azonnal minden harcoló egységet. De véleményünk szerint ez mégsem lehet kifogás, hogy a nemzet előtt huzamosabb ideig eltitkolják: Németország feltétel nélkül kapitulált […].

Az Egyesült Államok elnöke, [Harry S.] Truman, Churchill-el egyidőben jelentette be a rádióban az európai háború végét, kifejtve:

  „Ez az óra, az öröm és dicsőség órája. Egyetlen kívánságom, hogy Roosevelt (2) elnök ezt bárcsak megérhette volna. Ebben az órában fejet hajtunk a gondviselés előtt, mely vezetett minket és bátorságot adott. Az örömünket azonban eltompítja annak a szörnyűséges árnak a tudata, melyet megfizettünk azért, hogy a világot megszabadítsuk Hitlertől és bűnös segítőitől.”

Japán tiltakozik

[Hideki] Tojo japán külügyminiszter tiltakozását fejezte ki Németország feltétel nélküli megadása miatt. A Német Birodalom megszegte a háromhatalmi egyezményt (3), ezért Japán fenntartja magának, hogy levonja a szükséges következtetéseket.

Hírdetés

A csendes óceáni térség szárazföldi erőinek parancsnoka, Richardson tábornok közölte: az Egyesült Államoknak szándékában áll mintegy hatmillió kiválasztott katona bevetése Japán ellen. Európából erős amerikai csapattestek kerülnek átcsoportosításra.

[…]

Jodl [vezérezredes] nyilatkozata

A megadás aláírása után Jodl vezérezredes azt közölte: el kell ismernie, hogy Németország hat évnyi háborúskodás után az ellenfél lehengerlő túlerejével nem veheti fel a harcot. Minden további ellenállás csak hasztalan pusztítást és vérontást hozott volna. Az a kormány, mely felelőséggel viseltetik a nemzet jövőjét illetően, a megfelelő következtetést kell, hogy levonja és a harcok mielőbbi beszüntetését kell, hogy kérje.

Jodl vezérezredes azt közölte a továbbiakban: Tisztában van vele, hogy a megadás aláírásával a német nép és a Wehrmacht katonái ki lesznek szolgáltatva a győztesek kényének-kedvének.

[…]

A tengeri háború vége

Dönitz főtengernagy a flensburg-i rádión keresztül jelentette be a tengeri háború végét. […] Hozzáfűzte:

„Az ellenség roppant túlereje végett olyan kis területre zsúfolódtunk össze, hogy a harc folytatása a kevés, még megmaradt bázisunkról lehetetlenné vált.“

Dönitz […] a továbbiakban megparancsolta, hogy az északnémet kikötők kiszolgálószemélyzete, valamint a hajók legénysége tartózkodjon az összecsapásoktól, az önsüllyesztéstől és a gépek illetve berendezések tönkretételétől. […]

Jegyzetek:

(1). Az „Osztrák Újság”  egy, a szovjet Vörös Hadsereg 3. Ukrán frontja által kiadott német nyelvű heti-, majd napilap volt, ami 1945. április 15. és 1955. július 31. között jelent meg.

(2). Franklin D. Roosevelt, az Egyesült Államok 32. elnöke, Truman elődje. 1945. április 12-én, mindössze pár héttel Németország kapitulációja előtt hunyt el agyvérzésben.

(3). 1940. őszén aláírt politikai, gazdasági és katonai együttműködés Németország, Olaszország és Japán között. A japánok az 1941-es kiegészítő pont miatt sértődhettek meg, ugyanis ez kimondja, hogy egyik fél sem köthet fegyverszünetet a másik kettő beleegyezése nélkül.

Forrás: Österreichische Zeitung. Frontzeitung für die Bevölkerung Österreichs, No. 7 (1945).

Orbán Gábor, MA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »