Amikor német nemzetiszocialisták brit katonákkal együtt London utcáin masíroztak

Amikor német nemzetiszocialisták brit katonákkal együtt London utcáin masíroztak

1936-ban ünnepélyes keretek között temették el Londonban a német nagykövetet, akinek halálával a két ország közti diplomáciai kapcsolatok is megromlottak – derül ki a Discovery Channel Wartime London című dokumentumfilmjéből.

Londonban a német katonák egy horogkeresztes zászlókkal letakart koporsót kísértek végső útjára. Leopold von Hoesch temetése békés keretek között zajlott le, a grandiózus és nagyszabású parádén a brit katonák is részt vettek, és gyászzenével kísérték a koporsó előtt karjukat fellendítő tömeget.

 Mindez érthető is, hiszen Von Hoesch a brit államérfiak kedvelt munkapartnere volt, és Anthony Eden külügyminiszter is jóban volt vele. Gyakran vitázott Hitlerrel is, de a Führerrel egyetemben neki is legfőbb célja volt az angol-német kapcsolatok megjavítása. Halálával azonban drámaian megváltoztak a körülmények. A helyére Joachim von Ribentrop, Hitler kedvelt külpolitikai tanácsadója került, akit 1945 után háborús bűnök miatt akasztattak fel a kommunista és angolszász vérbírók.

Hírdetés

A férfi temetéséről készített filmet Harry Harris amatőr történész találta meg, és azt most a Discovery Channel Wartime London című filmjében látható.

A londoni német nagykövetség egyébként már magában is érdekes: az épületet Albert Speer tervezte, és annak márványlépcsőit Mussolini ajándékozta Hitlernek. A házban ma a Royal Society található.

(Múlt-Kor nyomán)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »