Amikor nem kell spórolni

Aki feleslegesen spórol, az sok pénzt veszít.

Az alaphelyzet: az ember bemegy a közértbe, majd 1 darab zacskót kér – mert fizetős -, pedig 2 kellene. Eredmény: elszakad a zacskó, leesik a termékek egy része, rosszabb esetben eltörik valami. Pénzkidobás, ráadásul el is pazarlódik egy termék. A pazarlás pedig bűn.

Ugyanez műszaki termékben. Amikor a hülyegyerek megveszi a legdrágább telefont, de rendes tokra már sajnálja a pénzt. Aztán pár hét, s a képernyőn csúnya felszíni repedések láthatók.

A fő telefonom már 2 és fél éves, de mintha új lenne. A megvételével együtt azonnal megvettem a hozzá való eredeti tokot is. Persze drága, a tok árából venni lehetne egy olcsó telefont, dehát ha már egyszer vettem valamit, legyen az normál állapotban.

Műszaki terméknél általában a második vagy harmadik legjobbat szoktam venni, annak az ára a legjobb. De ha nem lenne erre se pénzem, vennék egy még olcsóbbat, de azt is rendesen felszerelve.

Az olcsóval rosszul szoktam járni. Pár éve vettem egy teljesen noname tabletet, könyvolvasásra. 3 hónap alatt elromlott az USB-je, nem lehetett tölteni többé. Eladtam alkatrésznek, s vettem egy Samsung márkájút, 2 és félszer annyiért, máig működik.

Hírdetés

Egyedül a fejhallgatónál vagyok csúcsminőség-hívő: nagyon zavar a rossz hang.

Egyszer valaki megjegyezte hogyan képes élő ember többszáz euróért venni fejhallgatót, olyan paraméterekkel, melyek teljesen “feleslegesek” a hétköznapi életben, mire én megjegyeztem, “te 4 hónap alatt többet költesz cigarettára, én viszont nem dohányzom, s egy fejhallgató kitart 3-4 évig átlag“.

A mostanim 2 és fél éves és még mindig rajta van a “2022 legjobb fejhallgatói” 10-es listán, persze már nem dobogós nyilván.

A csúcs-fejhallgatók egyetlen negatívuma: kissé veszélyesek utcán hordva, mert ha az ember elbambul, nem hallja meg azokat a zajokat, melyeket pedig meg kellene, lásd hirtelen fékező autó, sziréna, stb.

A nagy fényképezőgépemhez van 4 darab objektívem, mindegyiken van semleges szűrő, így ha bármi sérülés lenne, csak a szűrő sérülne, aminek az ára a tizede, mint egy objektívnek. (Tudom, a profi fotósok szerint hülyeség a semleges szűrő indokolatlan használata, mert nem engedi be az igazi fényt, de szerintem ez marhaság.)

Igyekszem nem aktív lenni a fogyasztói társadalomban, de van pár dolog, amit nem tudok nélkülözni.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »