Amikor beletrafálsz a közepébe

Nem csak azok tudják, akik vidéken nőttek fel, hogy ha bottal piszkálod a darázsfészket, fullánkok egész serege támad rád. Valami hasonló dolgot idézett elő a kormányprogram elfogadásáról szóló parlamenti ülés végén a miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, R. Kaliňák is.

 

Hasznos és hatékony dolgot tett, emlékeztette az ellenzék egy részét, hogy a koalíció is felteheti azt az egyszerű kérdést, „Nicsak, ki beszél?”. Emlékeztette az ellenzék egy részét, hogy az új kormány állítólagos háttere miatti indulatos és morális számonkérések, felháborodások minden alapot nélkülöznek. Tekintettel a saját kormányzati idejükből származó botrányok megszámlálhatatlan sorára, amelyeket nem követett semmilyen – ismétlem, semmilyen – rendkívüli sajtótájékoztató, vagy felügyelőbizottsági ülés, vagy a politikai felelősségről esetleg morálról folytatott diskurzus.

 

A puszta tényekre emlékeztetett. Az adóigazgatóságról, megyeelnökről, a platinabotrányról, a vonatokról és a pártok háttereiről, a képviselők megvásárlásáról és az energetika magánosításánál szerzett milliós jutalékokról, amelyekről a Gorilla-feljegyzésekben is szó van. Beszélt a Gorilla-ügy felderítése kapcsán az akkori belügyminiszter két éven át tartó tétlenségéről. Ez utóbbinak tízszeresen túlárazott Fábiáiról, és sok-sok más esetről a jobboldali kormánykoalíció kudarcainak hosszú történetéből.

 

Abszolút jogos a kérdés, hogy bárki komolyan veheti-e  az ellenzék mai felháborodását azok után, hogy ezek az emberek hallgattak a milliós félrelépésekről, mikor még hatalmon voltak? Természetesen mi megkérdezzük őket, ha úgy értékeljük, hogy szükséges.  Nem engedjük azonban, hogy megzavarjanak a lényegi munkában, amiből a parlament által megbízott koalíciós kormánynak van bőven.

 

Azután, hogy az elmúlt négy év során rendeztük a közfinanszírozást és  – európai viszonylatban is – példaértékű állapotba hoztuk, hogy sikerült fellendíteni a gazdaságot, hogy új beruházókat szereztünk és jelentősen csökkentettük a munkanélküliséget, a következő években arra fogunk összpontosítani, hogy a javulást elsősorban a szegényebb régiók lakosai is megtapasztalják, hogy javuljon a közszolgáltatások minősége. Főleg az egészségügyben és az oktatásügyben, hogy visszaszoruljon a korrupció, hogy megőrizzük országunk európai irányultságát, és nem utolsó sorban, hogy a koalíciós kormány megőrizze a stabilitást.

 

Az ellenzék szabadon dönthet, hogy a politikai versenyt olyan gyűlölködő harccá silányítja-e, amely csak arról szól, hogy a kormányt a szponzorok és azok érdekei irányítják. Ez azonban arról is tanúskodik, hogy az ellenzéknek nincs valódi programja, tehát nem is lehet valódi alternatíva. Mi a következő négy évnek pozitív programmal vágunk neki, mert Szlovákiának tovább kell lépnie, előre.

 

HNonline.sk, Robert Fico: Keď trafíte do čierneho


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »