„Amikor a házasság stabil, akkor a család boldog!” – Bíró László püspök videoüzenete

„Amikor a házasság stabil, akkor a család boldog!” – Bíró László püspök videoüzenete

Bíró László tábori püspök a kórházból, videoüzenetben köszöntötte a házasság világnapját ünneplő házaspárokat.

Bíró László püspök huszonöt éven keresztül töltött be elnöki posztot az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának élén, amelynek során számos olyan házaspárral beszélt, akik felismerve a nehézségeket, bátran mertek cselekedni a jó érdekében, és megerősítették köteléküket. Ennek egyik formája az ünneplés.

„A házasság világnapja 1981-ben indult Amerikából, nem sokkal később már Pécsett is ismertté vált, mert a hívek igényt tartottak rá, ezért immár harmincharmadik éve minden februárban megtartjuk. Emellett a kétezres évek elején Angliában megjelent a házasság hete, amelyet szintén megtartunk Magyarországon is. Ez a két esemény pedig ma egymást erősíti, ugyanis mindkettő alkalmával a házasságot ünnepeljük, és ennek megújító ereje van” – mondta a rábori püspök. Hozzátette: évtizedekkel korábban nem gondolta, hogy mostanra ilyen nagy hagyománya lesz ennek az eseménynek. Hangsúlyozta, örül, hogy a két ünnepnek köszönhetően ilyenkor egy héten keresztül a sajtó pozitívan nyilatkozik a házasságokról és a családokról, amire nagy szükség van, mivel az emberek hajalmosak pesszimistán beszélni erről a témakörről, mintsem boldogan.

„Az idei házasság világnapját és a házasság hetét jellemzi, hogy ezt az esztendőt Ferenc pápa Szent József évének, valamint a család évének nyilvánította” – emelte ki Bíró László, majd bibliai vonatkozásban említést tett arról, hogy bár Lukács evangélista Mária szempontjából közelít a gyerekvállalásra, és Máté evangélista József nézőpontját hangsúlyozza, a kettőben közös, hogy igent mondanak a családra. „Jézus Szűz Mária méhében formálódik életté, de később, amikor tovább növekszik, József neveli munkáskezű emberré, sokszorosan ott áll mellette. Amikor Heródes Jézus életére akar törni, akkor József nem tétlenkedik, hanem dönt és cselekszik. Így indul útnak a Szent Család. Vajon a mai édesapák is tudnak ennyit tenni gyermekeikért, vagy csak sodródnak ideológiáról ideológiára anélkül, hogy szilárd értékek mentén nevelnék gyerekeiket?”

Hírdetés

Ezért a pároknak meg kell keresniük azt az időt, amikor megerősítik házasságukat, és a mai alkalom erre kiváló. Mert a házasságot nem temetni kell. Nem a múlthoz tartozik, hanem a jövőhöz. A társadalom is felismeri ennek a fontosságát:

– mondta Bíró László püspök. Üzenete végén megjegyezte: minden házaspárnak azt kívánja, hogy ezen a héten megújuljanak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »