Amikor a gyomor tele van, ám a test éhezik

Amikor a gyomor tele van, ám a test éhezik

A látszólag egészséges ember is lehet alultáplált. Amelyik családban idős ember is él, jó, ha odafigyelnek rá és észreveszik a legkisebb figyelmeztető jeleket.

Talán meglepő, de ez az igazság: minden harmadik szenior alultáplált, pedig a család igyekszik mindent megadni neki. Mit jelent ez, hogyan történhet meg, hogy mindebből a környezet semmit nem vesz észre? Alultápláltságról (malnutricia) akkor beszélünk, amikor a szervezet nem kapja meg megfelelő mennyiségben azokat a tápanyagokat, amelyek biztosítanák a szervezet normális működését. „A minőségi és kiegyensúlyozott táplálkozás az egészség alapja. Az alultápláltság nem élelemhiányt, hanem a szükséges makro- és mikrotáplálék hiányát jelenti. Ha a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, képtelen minőségi életet élni. Az ilyen ember gyenge, fáradt, nem tudja megfelelően ellátni magát” – magyarázza dr. Adela Penesová orvos, kutató.

Ha az alultápláltság sokáig tart, az ember legyengül, hajlamossá válik a betegségre, műtét utáni szövődmények lépnek fel, elnyúlik a felépülés ideje, rosszul gyógyulnak a sebek, megnő a kórházi kezelés, sőt a halál esélye is. Úgy gondolja, hogy ez önnel nem fordulhat elő? Márpedig igen. Egy idei felmérés szerint az ezer megkérdezett embernek csaknem a fele tapasztalta, hogy lefogyott vagy nincs étvágya. Amint kiderült, a 65 év felettiek vannak nagyobb veszélyben, de nemcsak őket érinti, hanem a 18 éveseket is. Nagy veszélyben vannak a daganatos, az emésztőrendszeri és az anyagcserezavarokban szenvedő betegek. Érdekes, hogy főleg az idősek egyáltalán nem gondolnak arra, hogy ez az alultápláltsággal függhet össze.

Hírdetés

Ha megmagyarázhatatlan gyengeséget, fáradtságot, súlycsökkenést tapasztal, könnyen alultápláltságról lehet szó. „Az ok és a kezelés meghatározása az orvos feladata. Ebbe beletartozhat az étkezési szokások megváltoztatása és különféle készítmények beiktatása” – mondja a doktornő. Ha a szokásos étrend nem tudja a szervezetnek a szükséges tápanyag- menyiséget biztosítani, olyan készítményt kell igénybe venni, amely minden fontos tápanyagot tartalmaz, mégpedig megfelelő arányban. Legjobb, ha erről a beteg vagy a hozzátartozó az orvos véleményét kéri ki.

Ha korán diagnosztizálják az alultápláltságot, az életminőség javítására nagyon nagy az esély. Az orvosok 6 hónapig 471 beteget figyeltek, akik magas energiatartalmú készítményt és napi 36 g fehérjét szedtek. Ezután értékelték a testsúly változását és az életminőséget. Kiderült, hogy 3 hónap elteltével lényegesen javult a a szervezet tápanyag- ellátottsága. Fél év elteltével az érintettek 35 százaléka már 20 percig képes volt sétálni, csaknem a fele már nem volt fáradt, és átlagosan 1,39 kg-t hízott.

Ha tartós javulást akarunk, meg kell az életmódot reformálni. Fontos, hogy a szenior minőségi ételt egyen, kerülje a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket, fogyasszon rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget, gyakrabban egyen, de keveset. A siker alapja mindenképpen a mozgás. Mivel az alultápláltság gyengíti az immunrendszert, jelentősen megnő a koronavírus-fertőzés esélye, és várható, hogy a betegség lefolyása is súlyosabb lesz.

Dana Dvoranová,
Zdravie


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »