Amíg a külügyminiszter Washingtonnal, a kínai elnök Putyinnal tárgyalt

Amíg a külügyminiszter Washingtonnal, a kínai elnök Putyinnal tárgyalt

A kínai-orosz stratégiai kapcsolatok erősítését szorgalmazta Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésében, mindössze öt nappal azután, hogy Moszkva jelentős védelmi megállapodást kötött Újdelhivel.

A CGTN kínai állami nemzetközi hírcsatorna beszámolója szerint Hszi hangsúlyozta: Kína kész tovább dolgozni Oroszországgal, hogy együtt ellenálljanak a „külső szabotázsnak és beavatkozásnak”, megvédjék saját nemzeti szuverenitásukat, biztonságukat és fejlődési érdekeiket, valamint közös érdekeiket.

A CGTN az orosz államfőt idézve azt írta:

Oroszország határozottan támogatja Kína Hongkong nemzetbiztonságának védelmére irányuló erőfeszítéseit

– utalva a Hongkongban múlt héten hatályba léptetett új nemzetbiztonsági törvényre, amely számos ország és nemzetközi szervezet bírálatát váltotta ki.

Putyin a tudósítás szerint Hongkong kapcsán azt is elmondta, hogy Moszkva ellenez mindenféle provokatív lépést, amely Kína szuverenitását sértené, a beszélgetés más pontjain pedig aláhúzta, hogy a két ország tiszteletben tartja egymás szuverenitását és biztonságát, határozottan kiáll egymás mellett, és közösen dolgozik a globális stratégiai stabilitás, valamint biztonság megóvásáért.

Hírdetés

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap azonban rámutat:

a kínai-indiai határon a múlt hónapban ismét kipattant konfliktust követően Újdelhi a múlt hónapban hagyott jóvá egy 2,4 milliárd dollár értékű védelmi megállapodást Moszkvával.

Oroszország India legnagyobb fegyverbeszállítója, a két ország szoros kapcsolata még a hidegháború idejére nyúlik vissza. Az indiai sajtó tudósítása szerint Narendra Modi indiai miniszterelnök elsőként gratulált Putyinnak a múlt héten ahhoz a népszavazáshoz, amelynek eredményeként akár 2036-ig maradhat az elnöki székben. Putyin pedig arról biztosította az indiai kormányfőt, hogy erősíteni kívánja a két ország közötti stratégiai kapcsolatot.

Szerdai telefonbeszélgetésük során Hszi Csin-ping kitért arra is, hogy

Kína a jövőben még intenzívebben fog együttműködni Oroszországgal a nemzetközi színtéren

– így az ENSZ-ben is, – hogy közösen álljanak ki a hegemónia és az unilateralizmus ellen. Egy nappal korábban a két ország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) megvétózta a Szíriának szánt humanitárius segélyről szóló határozatot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »