Ami télen is virít

Ami télen is virít

A nyári színkavalkád után is találhatunk olyan növényeket, amelyek télen is kellemes hangulatot varázsolnak a kertbe. Kedvünkre kombinálhatjuk a színeket, a formákat, választhatunk bogyós vagy csüngő növényeket.

Meglepően sok örökzöldnek vannak érdekes és mutatós levelei, termése. Egy részük a jeges téli időjárást is elviseli. Ilyen például a babérhanga (Pieris – pieris), a kecskerágó (Euonymus -bršlen) a boróka (Juniperus – borievka), a hamisciprus (Chamaeciparys – cypruštek) és a meténg (Vinca – zimozeleň).

Hírdetés

A szürke színű hamvaskát (Jacobaea maritima – starček prímorský) általában egynyáriként használjuk, védett helyen a leveleit télen is megtartja, kitűnő kontraszt alakítható ki az örökzöld növényekkel. Többek között telepíthetünk kúszó bogyós törpecserjét is, mint például a kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens – gaulteria ležatá), amivel piros bogyókkal díszített örökzöld párnát alakíthatunk ki. A japán dérbabér (Skimmia japonica – skimia japonská) fényes leveleivel és bíbor virágaival szintén üdítő eleme lehet egy őszi kompozíciónak. Engedjük bátran szabadon a fantáziánkat és kísérletezzünk, így biztosan örülni fogunk az eredménynek.

Kósa Károly kertépítő mérnök

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »