Amerikaiak parancsnokolnak az orosz határ mentén, és ezer katonát küldenek Lengyelországba, de persze Moszkva az, aki fenyegetőn lép fel

Kanadai, német, brit és amerikai irányítással működnek majd a Lengyelországban és a balti államokban állomásozó zászlóaljak – jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Varsóban, az Észak-atlanti Tanács pénteki ülése után.

Stoltenberg a péntek esti sajtóértekezleten elmondta: a NATO döntéshozatali szerve az atlanti szövetség keleti és déli részének megerősítéséről döntött, ennek értelmében négy zászlóalj fog állomásozni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban.

A Lettországban felállítandó egység kanadai, a Litvániában működő alakulat német irányítással működik, az észtországi és a lengyelországi zászlóalj pedig brit, illetve amerikai parancsnoksággal működik majd – mondta a főtitkár.

Korábban arról érkezett hír, hogy Lengyelországba 1000, a régióba pedig 4200 amerikai katona érkezik "az orosz fenyegetések hatására".

Ezer katonát vezényelnek Lengyelországba a jenkik

Ezer katonát vezényelünk Lengyelországba – jelentette be pénteken Barack Obama amerikai elnök; a lépés abba a NATO-stratégiába illeszkedik, amely szerint az észak-atlanti szövetség az "Oroszország jelentette fenyegetésre" válaszul megerősíti keleti szövetségeseit.

Obama a NATO-csúcs megnyitását megelőzően, Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott egyeztetéseit követően nyilatkozott arról, hogy az Egyesült Államok egy zászlóaljnyi, mintegy ezer katonát küld Lengyelországba, s ezek majd közösen szolgálnak a lengyel erőkkel.

Obama hozzátette, 2017-től egy 4200 katonából álló páncélozott brigádot telepítenek több kelet-európai országba, e haderő főhadiszállása Lengyelország lesz.

A kétnapos varsói NATO-csúcs alkalmából Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pénteken kijelentette, Moszkva reméli, hogy a “józan ész” kerekedik felül a találkozón, és abszurdnak tartja, hogy az észak-atlanti szövetség Oroszország felől fenyegető veszélyről beszél.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »