Amerikaiak, menjetek haza, vagy meghaltok!

Az afgán tálibok új vezetője első üzenetében felszólította az amerikaiakat, hogy távozzanak az országból.

Hajbatullah Akhundzada molla az iszlám böjti hónapot lezáró ünnep alkalmából üzent. „Fogadjátok el a realitásokat az erő hiábavaló alkalmazása helyett… vessetek véget a megszállásnak. Nem fogtok győzni” – hangsúlyozta, történelmi párhuzamként utalva a 19. századi angol, illetve az 1979–89 közötti szovjet megszállásra.

Megismételte, hogy a tálibok elutasítják az úgynevezett Négyoldalú Koordinációs Csoport erőfeszítéseit, amelyek révén Pakisztán, Afganisztán, Kína és az Egyesült Államok próbálják továbblendíteni az afganisztáni tálibok és a kabuli kormány között holtpontra jutott békefolyamatot.

Akhundzada mollát május 25-én választották az afgán tálibok új vezetőjévé, miután elődjével, Aktár Mohamed Manszúr mollával amerikai dróncsapás végzett. A hírügynökségeknek feltűnt az új vezető mostani üzenetének kevésbé harcias hangvétele, egyszerre rugalmas és határozott hozzáállása. A molla 50 év körüli lehet, és nagyon fiatalon, még a szovjet megszállás idején fogott fegyvert, majd hittudós lett belőle.

Egyelőre azonban a külföldi csapatok nem készülnek távozásra. A NATO-tagországok védelmi miniszterei két héttel ezelőtt arról egyeztek meg, hogy meg kell hosszabbítani a katonai szövetség missziójának működését 2020-ig, s erről a varsói csúcstalálkozón születhet megállapodás. A mintegy 12 ezer fős kontingens folytatja a helyi biztonsági erők kiképzését, és tanácsokat ad az afgán kormányerőknek.

Rovatok: KülföldTelepülés: AfganisztánCímkék: Afganisztán, tálibok, Egyesült Államok, amerikai hadsereg, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »