Amerikai tudósok: Budapest 2085-ben már nem tudna olimpiát rendezni

A globális felmelegedés miatt az északi félteke legtöbb városa alkalmatlanná válhat arra 2085-re, hogy nyári olimpia házigazdája legyen, köztük van Isztambul, Madrid, Róma, Párizs és Budapest, amelyek pályáztak vagy pályáznak a 2020-as vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, vagy Tokió a 2020-as játékok helyszíne – állapították meg amerikai tudósok.

The Lancet című orvostudományi folyóirat pénteki számában megjelent kommentárjukban Kirk Smith és John Blames, a Kaliforniai Egyetem professzorai valamint tudóstársaik arra a következtetésre jutottak, hogy a Nyugat-Európán kívüli 543 vizsgált városból csupán nyolc, köztük Szentpétervár, Riga, Ulánbátor, Vancouver, San Francisco, Calgary lesz elég hűvös ahhoz, hogy nyári olimpia házigazdája legyen. Latin-Amerikában és Afrikában nem lesz egyetlen nagyváros sem, Nyugat-Európában 25 város teljesítheti a követelményeket – olvasható az egyetem honlapján.

A 22. századra viszont, ha a tudósok előrejelzései teljesülnek, az észak féltekén csupán négy lehetséges nagyváros, Dublin, Belfast, Edinburgh és Glasgow felel majd meg a követelményeknek.

A tanulmány készítői az északi féltekére összpontosítottak, ahol a világ népességének 90 százaléka él. Hatszázezer lakosnál nagyobb városokat vonták be tanulmányukba, és kizárták az 1600 méter fölött fekvőket, mivel az ilyen magasságban rendezett olimpia, mint az 1968-as mexikóvárosi, számos kihívással járt a versenyzők egészségére.

A tudósok a nyári olimpiák esetében azt vették alapul, hogy ha az adott helyszín esetében 10 százaléknál nagyobb az esélye annak, hogy röviddel a versenyszám megrendezése előtt el kell halasztani a maratonfutást, vagyis a nyári olimpiai játékok egyik legjelentősebb külszíni eseményét, akkor az adott város alkalmatlan olimpia rendezésére.

A tudósok a jövőbeni olimpiai játékok helyszíneinek életképessége megállapításához a WBGT-re (wet bulb globe temperature = a hőmérsékletből, a páratartalomból, a napsugárzás erősségéből és a szél sebességéből számított standard) támaszkodtak mint mérőeszközre. Ez a négy tényező alapvető a hőség okozta fokozott megterhelésből fakadó kockázatok reális felméréshez.

Kutatások igazolták, hogy a WBGT jól modellezi a hőmérséklet emberi szervezetre gyakorolt hatását. A tudósok két klímamodellt használtak arra, hogy előrevetítsék az emelkedő hőmérsékletet a következő évszázadban.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A 31 évnél idősebbek tudják csak igazán, milyen a globális felmelegedésRossz hír a globális felmelegedés frontjárólSiker a globális felmelegedés elleni harcban: kővé dermesztik a szén-dioxidotRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, kutatás, globális felmelegedés, olimpia, klíma, forróság, amerikai tudósok, MagyarországForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »