Amerikai think tank: Ha igaz a hír lengyel incidensről, az a háború nyolc hónapjának legsúlyosabb pillanata

Amerikai think tank: Ha igaz a hír lengyel incidensről, az a háború nyolc hónapjának legsúlyosabb pillanata

A Geopolitical Futures amerikai think tank szerint ha igazak a hírek arról, hogy orosz rakéták csapódtak be Lengyelország területére, az a kilenc hónapja dúló orosz-ukrán háború legveszélyesebb pontja.

A két rakéta a lengyel-ukrán határtól alig pár kilométerre, egy przewodówi gabonaszárítóba csapódott be, ami 40 kilométerre van az ukrán Lvov városától. Az oroszok tagadják, hogy közül lenne a dologhoz, állításuk szerint ukrán provokációról van szó, és azt is közölte az orosz védelmi minisztérium, hogy nem voltak az orosz masszív rakétatámadásnak célpontjai a lengyel-ukrán határ közelében.

A GPF azt írja, hogy ha orosz rakéták a felelősek az incidensért,

“ez lenne a közel kilenc hónapja tartó háború legsúlyosabb pillanata, mert Ukrajnával ellentétben Lengyelország hivatkozhat a NATO-szerződés 5. cikkelyére, amely minden más szövetséges országot is kötelez arra, hogy védelmére keljen a lengyeleknek.”

A think tank szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy az oroszok eszkalálni akarják a helyzetet, arra kényszerítve a nyugatot, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára az orosz feltételek elfogadására.

Hírdetés

A másik lehetőség, hogy véletlen csapásról van szó, két eltévedt rakéta okozta a lengyel tragédiát.

A harmadik, hogy az ukrán légvédelmi rendszer rakétái a felelősek.

A GPF a háborútól teljesen független okokat sem zárta ki.

“Biztosan annyit tudhatunk, hogy Oroszország hivatalosan nem üzent hadat sem Lengyelországnak, sem a NATO-nak, és a következő lépést minden bizonnyal Varsó és Washington határozza majd meg.   Az USA elkötelezettsége egy NATO és Oroszország közti háború kapcsán nem változott, és valószínűleg nem is fog változni egy olyan dolog miatt, ami véletlen incidensként is magyarázható. Ha beigazolódik az orosz érintettség, Ukrajna, Lengyelország és néhány szomszédos állam minden bizonnyal határozott választ követel majd. A Nyugat azonban gyakorlatilag kimerítette szankciós lehetőségeit: Európa nem áll készen a gázembargóra, az olajár-plafon folyamatban van ugyan, de nem lesz azonnal kész”

írja az GPD azzal, hogy a válasz így valószínűleg a nyugati fegyverszállítmányok fokozása lesz.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »