Amerikai páncélos dandár jön Kelet-Európába – de csak azért, hogy megnyugtassanak

Amerikai páncélos dandár jön Kelet-Európába – de csak azért, hogy megnyugtassanak

Amerikai páncélos dandár jön Kelet-Európába – jelentette be az amerikai haderő európai főparancsnoksága szerdán. A döntés az "orosz agresszió miatt aggódó kelet-európai szövetségesek megnyugtatását szolgálja". Közleményében a főparancsnokság nem nevezte meg, hogy melyik országba telepítik a dandárt.

A dandár telepítése 2017 februárjában kezdődik, az új egység kilenchavonta cserélődik – egy dandárban körülbelül 4500 katona teljesít szolgálatot -, és az egység minden egyes alkalommal modernebb felszereléssel érkezik. "A rotációk megszakítás nélkül zajlanak majd, s ezzel lehetővé válik, hogy folyamatosan jelen legyünk Kelet-Európában egy páncélos dandárral" – szögezte le Laura Seal, a Pentagon egyik szóvivője.

"Ez a haderőfejlesztési terv továbbra is demonstrálja erős és kiegyensúlyozott szemléletünket, hogy megnyugtassuk NATO-szövetségeseinket és partnereinket egy agresszív Oroszország árnyékában Kelet-Európában és másutt" – olvasható az amerikai "védelmi" minisztérium közleményében.

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői amerikai hírforrásoknak – köztük az ABC televíziónak – elmondták, hogy az amerikai hadsereg további kommunikációs felszerelést (rádiókat, számítógépeket) is küld majd Európába.

Ashton Carter amerikai "védelmi" miniszter az elmúlt hónapokban többször is látogatást tett Kelet-Európában, és további katonai támogatást ígért a térségnek.

A 2017-es amerikai "védelmi" költségvetés a hadgyakorlatok és a csapatok cseréje költségeinek fedezésére 3,4 milliárd dollárt irányoz elő, ez négyszerese a korábban e célra fordított összegnek.

Katonai források szerint ezzel a dandárral együtt az amerikai szárazföldi haderőnek folyamatosan három harci dandárja állomásozik majd Európában, s egy esetleges konfliktus esetén ez a három dandár a már jó előre Európába telepített felszereléseket használva gyorsan egy teljes hadosztállyá alakulhat át.

Moszkva egyébként rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését ugyanis az orosz vezetés az 1997-ben megkötött, a két fél közötti együttműködést szabályozó NATO-Oroszország alapokmány megsértésének tekintené.

Frissítés: az oroszok "tökéletesen aszimmetrikus" választ ígérnek

Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és aszimmetrikus választ fog adni rá – jelentette ki Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban szerdán sugárzott interjúban.

A diplomata hangsúlyozta, hogy Moszkva következetesen meghoz majd minden olyan katonai intézkedést, amelyet szükségesnek tart a szavai szerint indokolatlan amerikai katonai jelenlét erősítésének ellensúlyozására. "Természetesen a válasz tökéletesen aszimmetrikus lesz" – mondta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »