Amerikai-orosz tárgyalások Genfben

Amerikai-orosz tárgyalások Genfben

A hadászati stratégiai stabilitásról és a nukleáris fegyverzet-ellenőrzésről is tárgyalásokat kezd ma az Egyesült Államok és Oroszország Genfben. A kétoldalú kapcsolatok romlása közepette a két ország az elmúlt években számos ilyen jellegű szerződést felmondott. 

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei”

– szögezte le júniusi, genfi találkozóján Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök. A két vezető egyetértett abban is, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államoknak átfogó kétoldalú párbeszédet kell indítania a hadászati stratégiai stabilitásról. Ennek az első lépcsőfoka szerdán Genfben lesz, ahol orosz–amerikai tárgyalások kezdődnek a nukleáris fegyverek ellenőrzéséről.

Hírdetés

A mostani találkozó előtt kiderült az is, hogy Vlagyimir Putyin két továbbfejlesztett, „végítélet napja” repülőgép gyártását rendelte meg az orosz hadseregtől arra az esetre, ha egy esetleges atomháború következne be. A gépek parancsnoki és irányítási központként működnének egy pusztító atomkonfliktus esetén. A repülőgép célja, hogy támadás esetén biztonságba juttassa Oroszország felső vezetését és lehetővé tegye számukra a fegyveres erőkkel való kapcsolattartást.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő  úgy fogalmazott: a mai, genfi találkozó egy fontos állomás, ugyanis korábban, a Trump-éra alatt elzárkóztak az ilyen jellegű tárgyalásoktól. A szakértő kiemelte, hogy az USA és Oroszország rendelkezik az atomfegyverek 90 százalékával, hozzátéve, hogy egy-két eszköz is veszélyes lehet, de a két országnak 14 -14,5 ezer atomeszköze van. Ezek idővel elöregednek és a megsemmisítésük rendkívül költséges. Arról is tárgyalnak majd, hogy ezekből ki mennyit szerel majd le. A szakértő hozzátette: ez hosszú tárgyalási folyamat lesz.

Sajtóhírek szerint a mostani tárgyalások amerikai küldöttségét Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes vezeti, aki még a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás kulcsfontosságú tárgyalója volt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »