Amerikai lélegeztetőgép-szállítmány érkezett Moszkvába

Amerikai lélegeztetőgép-szállítmány érkezett Moszkvába

Lélegeztetőgépeket szállító amerikai katonai repülőgép érkezett csütörtökön délután egy németországi bázisról Moszkva vnukovói repterére.

A képviselet szerint az Oroszországnak térítésmenetesen adományozandó felszerelés ára 5,6 millió dollár.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a nap folyamán kijelentette, hogy mind Oroszország, mind az Egyesült Államok kifizette a másik országba a Covid-19-járvány elleni védekezéshez küldött segélyszállítmányát. Április elején Moszkva egy orvosi védőfelszerelést és 45 lélegeztetőgépet szállító katonai gépet indított a tengerentúlra, a két elnök telefonbeszélgetése nyomán.

Zaharova egyébként csütörtöki sajtótájékoztatóján „alaptalannak” és „megengedhetetlennek” nevezte Peter Stanónak, az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivőjének azt az állítását, miszerint „orosz források” összeesküvéselméleteket és dezinformációt terjesztenek a járvány elleni európiai fellépéssel kapcsolatban.

Hírdetés

Az orosz diplomata szerint ez nem más, mint „gátlástalan figyelemelterelési kísérlet” az EU belső nehézségeiről, amely különösen azért „cinikus”, mert Moszkva a gyakorlatban bizonyította be, hogy kész a járvány elleni összefogásra mindenkivel, aki ebben érdekelt.

Oroszországban a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint egyébként tizedik napja csökkent az igazolt Covid-19-fertőzések napi növekménye. Ezek száma az elmúlt nap alatt 2,9 százalékkal, 8849-cel 317 554-re emelkedett. Az elhunytaké 127-tel 3099-re, a gyógyultaké pedig 7289-cel 92 681-re nőtt.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd a járványhelyzet miatt a fővárosban bevezetett korlátozó intézkedéseken. Egyebek mellett előzetes időpontkérés alapján Moszkva 130 okmányközpontja közül 88-ban ismét el lehet majd készíttetni olyan iratokat, amelyek az interneten nem szerezhetők be.

Újraindítják a gépkocsikölcsönzőket, de csak minimum 5 napos bérlés esetén. Szerdától viszont egyelőre csak fővárosi rendszámú gépkocsik közlekedhetnek majd Moszkvában.
Az orosz fővárosban a szerdán közölt hivatalos statisztika szerint több mint 155 ezer kimutatott fertőzésről, 1794 elhalálozott Covid-19-betegről és több mint 40 ezer gyógyult páciensről tudnak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »