Amerikai kutatóintézet: a jelenlegi 4,9-ről 14 százalékra növekedhet a muszlimok aránya 2050-re Európában

Amerikai kutatóintézet: a jelenlegi 4,9-ről 14 százalékra növekedhet a muszlimok aránya 2050-re Európában

Mindenképpen emelkedni fog a muszlim lakosság aránya Európában a következő évtizedekben, 2050-re a jelenlegi 4,9 százalékhoz képest a 7,4-14 százalékot is eléri a bevándorlás mértékétől függően – jósolta egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában az amerikai Pew kutatóintézet.

A demográfiai kutatásokkal gyakran foglalkozó, független intézet 30 európai országra, köztük az Európai Unió összes tagállamára vonatkozóan készített prognózist, amelyben a bevándorlás háromféle lehetséges forgatókönyvét vázolta fel. Az egyik vizsgált változat szerint a folyamatos bevándorlás megtorpanna Európában, de a Pew arra a következtetésre jutott, hogy az iszlám vallásúak aránya ez esetben is növekedne, mert ez a közösség fiatalabb az európai átlagnál, és termékenyebb is, mivel anyánként átlagosan egy gyermekkel többet nevelnek fel. Ez a forgatókönyv a tanulmány szerint 2050-re 7,4 százalékos muszlim arányhoz vezetne a tavalyi 4,9 százalék helyett.

Muslims make up 4.9% of Europe's population in 2016

A másik két forgatókönyv a bevándorlás folytatódásával számol, és figyelembe veszi, hogy a Pew becslése szerint az Európába 2010 és 2016 között érkezett "menekültek" 53 százaléka volt muszlim. Eszerint 11,2 százalékra emelkedne az iszlám vallásúak aránya, ha az illegális migráció megtorpanna, de a szabályosan bevándorlók a jelenlegi ütemben érkeznének tovább.

Amount of growth in Europe's Muslim population depends on future migration

Hírdetés

Tizennégy százalékra nőne viszont az arányuk, ha mind a legális, mind az illegális bevándorlás az elmúlt három évben tapasztalt jelentős mértékben folytatódna.

Fertility and migration drove Muslim population growth in Europe between 2010 and 2016 Europe has experienced surge of refugees since 2014

A tanulmányból az is kiderül, hogy a vizsgált 30 ország összlakossága csak abban az esetben növekedne, ha a harmadik forgatókönyv, vagyis a jelentős mértékű bevándorlás valósulna meg. Ez esetben a Pew szerint a tavalyi 520,8-ról 538,6 millióra emelkedne a mai 28 EU-tagország, valamint Norvégia és Svájc együttes népessége. A köztes forgatókönyv viszont már a jelenleginél kisebb, 516,9 milliós összlakosságot jósol az évszázad közepére, míg a bevándorlás teljes megtorpanása esetén a lakosság 2050-ben már csak 481,7 millió lenne.

Muslims in the EU, Norway and Switzerland in 2050: high migration scenario

Syria and India top list of countries of origin of migrants to Europe, mid-2010 to mid-2016

(MTI, bővebb információ és sok további táblázat a kutatóintézet honlapján)

Korábban írtuk: Juncker: Európának "nyilvánvalóan" szüksége lesz bevándorlásra a következő évtizedekben


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »