Amerikai külügyminiszter: Washington felkészült a párbeszédre Észak-Koreával

Amerikai külügyminiszter: Washington felkészült a párbeszédre Észak-Koreával

A Reuters hírügynökség értékelése szerint a tárcavezető bejelentésével eltávolodni látszik az eddigi amerikai politikától, amely a párbeszéd előfeltételekén megkövetelte, hogy a phenjani rezsim feladja nukleáris- és rakétaprogramját.  Miközben Tillerson ismételten megerősítette Washington álláspontját, miszerint az Egyesült Államok elfogadhatatlannak tartja, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezzék, leszögezte: “Készen állunk a párbeszédre, amikor ők is készen lesznek”. Ugyanakkor ehhez Phenjannak is úgy kell tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy kész legyen az irányváltásra nukleáris és rakétaprogramjával kapcsolatban – tette hozzá.

“Egyszerűen csak üljünk össze” – mondta Tillerson, felvetve egy új diplomáciai kezdeményezést a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek enyhítésére. “Beszélhetünk az időjárásról is, ha akarják. Szót ejthetünk arról is, hogy a tárgyalóasztal kerek legyen vagy négyszögletű. Aztán nekiállhatunk egy útiterv kidolgozásához, hogy hová szeretnénk eljutni” – mondta Tillerson jelezve, hogy a kezdeti kapcsolatfelvételek alkalmával lefektetnék a későbbi hivatalos tárgyalások alapelveit. Egyelőre nem világos, hogy Tillerson, akinek befolyása látszólag megrendült az amerikai kormányzatban, rendelkezik-e Donald Trump támogatásával egy ilyen jellegű diplomáciai kezdeményezéshez.

Nem sikerül egy asztalhoz ülni

November végén Rex Tillerson Pekingben nyilvánosan elismerte, Washington több csatornán közvetlen kapcsolatban áll Phenjannal, Trump viszont a Twitteren közzétett üzenetében akkor azt javasolta a Kínában tárgyaló külügyminiszterének, hogy ne vesztegesse idejét diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával.

Észak-Korea is világossá tette, nem érdekelt a tárgyalásokban Washingtonnal, míg nem fejleszt ki olyan nukleáris robbanófej hordozására képes ballisztikus rakétát, amellyel elérheti az Egyesült Államokat. Szakértők szerint az észak-koreai vezetés még nem rendelkezik ilyen eszközzel, mindemellett a phenjani rezsim – állítása szerint – sikeres kísérletet hajtott végre november végén a Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű rakétájával, amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét. Tillerson szerint az Egyesült Államok az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók végrehajtásának szigorításán van, különös tekintettel a Kína által foganatosítható további büntetőintézkedésekre. Mint mondta, az amerikai hadsereg minden eshetőségre, bármely észak-koreai fenyegetéssel szemben felkészült.

Phenjan nem kötelezte el magát 

Hírdetés

Magas rangú észak-koreai tisztségviselők nem kötelezték el magukat a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek enyhítését szolgáló tárgyalások mellett a múlt heti phenjani látogatása alatt – mondta kedden Jeffrey Feltman, a világszervezet politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese. Feltman mindemellett reményét fejezte ki, hogy nyitva maradt a lehetőség a tárgyalásos rendezés előtt.

Az ENSZ-főtitkár helyettese a világszervezete Biztonsági Tanácsának zárt ajtók mögötti ülését követően beszélt a sajtó képviselőivel. Jeffrey Feltman a világszervezet 2010 óta legmagasabb rangú tisztségviselője, aki az elszigetelődött kommunista országba utazott. A diplomata mások mellett tárgyalt Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszterrel. Úgy fogalmazott, ez volt az eddigi legfontosabb diplomáciai küldetése.

Feltman kiemelte, hogy felkérte a phenjani rezsim tisztségviselőit, hogy jelezzék készek-e arra, hogy esetleges “tárgyalásokról tárgyaljanak” vagy technikai kommunikációs csatornákat nyissanak, például forródrótot a hadseregek között a feszültségek enyhítésére, a szándékok jelzésére, a félreértések elkerülése végett illetve hogy elejét vegyék bárminemű válságnak.

Mi jöhet ezután? 

Feltman hangsúlyozta, az ENSZ közvetítő szerepet játszhat, s mint mondta, Észak-Korea beleegyezett, folytatni fogja a párbeszédet.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden felvette annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok kész lenne előfeltételek nélküli, közvetlen, előzetes párbeszédet folytatni Észak-Koreával. Ugyanakkor Kim Dzsong Un kedden “nagy történelmi győzelemnek” nevezte országa legutóbbi ballisztikus rakéta kísérletét, s megfogadta, Észak-Koreát a legerősebb nukleáris és katonai hatalommá teszi – közölte az észak-koreai KCNA hírügynökség.

Hirado.hu / MTI
borító: CNN


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »