Amerikai katonák ezrei érkeznek a mexikói határra a migránsözön miatt

Az Egyesült Államok több ezer katonát is küldhet a mexikói határra a migránskaraván miatt, bár pontos számukat egyelőre nem határozták meg – közölte egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel hétfőn. Az illetékes által említett nagyságrend ezáltal jóval meghaladná az előzetes, 800-1000 fős katonai kontingensről szóló értesüléseket.

A Pentagon ugyanakkor nem kommentálta a közlést, mondván, hogy a Donald Trump amerikai elnöknek a migránskaraván feltartóztatását célzó erőfeszítéseit támogatni hivatott bevetés még tervezési fázisban van.

Donald Trump egyik legfrissebb Twitter-üzenetében inváziónak nevezte a migránsok menetét, kijelentvén: „A hadsereg már vár rátok”. Aláhúzta: senkit sem engednek be, csak amennyiben a törvényes utat választják. Mint írta, a migránskaravánban „bandatagok és néhány nagyon rossz ember is van”.

Trump korábban is hasonló állításokat fogalmazott meg, anélkül, hogy bizonyítékokkal támasztotta volna alá kijelentéseit. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter a múlt héten engedélyezte a csapatok és más katonai eszközök telepítését az amerikai-mexikói határra. A miniszter azonban nem említett konkrét számokat a tervezett csapattelepítésre vonatkozóan.

Hírdetés

Tisztségviselők akkor azt mondták, hogy október 30-tól legkevesebb 800 katonát küldhetnek a határra. Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt.

Az amerikai elnök még áprilisban jelentette be, hogy a déli határra küldi a Nemzeti Gárda akár 4000 tagját. Végül 2000-et irányítottak a térségbe, ahol a határőrök tehermentesítését segítik. Trump ismételten hangsúlyozta, hogy nem engedi be az Egyesült Államokba a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok – eltérő becslések szerint 3500-7000 fős – karavánját.

A Mexikóban vonuló tömeg létszáma folyton változik ugyanis ahhoz újabb illegális bevándorlók csatlakoznak, mások viszont feladják a megerőltető menetet, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtanak be a közép-amerikai államban.

(MTI nyomán)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »