Amerikai harci egységek és eszközök számának csökkentéséről kötött megállapodást Irak és az Egyesült Államok

Irak pénteki közlése szerint biztonsági megállapodást kötött az Egyesült Államokkal az amerikai harci egységek és eszközök számának csökkentéséről a katonai támaszpontokon az országban.

Erről az INA iraki állami hírügynökség számolt be a hadsereg közleményére hivatkozva. Eszerint a megállapodás az iraki és amerikai katonai bizottság közötti találkozón született, amelyet a két ország közötti stratégiai párbeszéd részeként tartottak az iraki fővárosban, Bagdadban. "Mindkét fél egyetértett az amerikai harci egységek és eszközök számának csökkentésében (a nyugat-iraki) Ain al-Aszadban és (az északi) Erbílben található katonai támaszpontokon szeptember végéig" – áll a beszámolóban.

Az amerikai vezetés júliusban közölte: azt tervezi, hogy hivatalosan befejezi harci küldetését Irakban, és csak az iraki biztonsági erőknek nyújtandó kiképzésre és tanácsadásra összpontosít a jövőben. Az amerikai és az iraki kormány közös, júliusi közleménye szerint a harci alakulatok az év végéig elhagyják Irakot.

Hírdetés

A Fehér Ház szerint jelenleg körülbelül 2500 amerikai katona tartózkodik a közel-keleti országban. Fő feladatuk az Iszlám Állam dzsihadista szervezet maradványainak felszámolása.

Bár Irak 2017 végén győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett, a terrorszervezet szétszéledt harcosai közül sokan bevették magukat a sivatagokba és egyéb területekre, és onnan kiindulva továbbra is hajtanak végre támadásokat a biztonsági erők és civilek ellen.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »