Amerikai elnökválasztás: Trump először bánta meg néhány kijelentését

Amerikai elnökválasztás: Trump először bánta meg néhány kijelentését

Donald Trump,  amerikai republikánus elnökjelölt vasárnap egy tévéinterjúban elnézést kért az elmúlt napokban tett, vitát kiváltó kijelentéseiért, de külpolitikai állásfoglalásain nem változtatott.

 

Trump változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők.

 

Az a fontos, hogy bánnak az emberrel

 

“Nem a győzelem vagy a vereség a kérdés, hanem hogy hogyan bánnak az emberrel. Azt akarom, hogy velem rendesen, korrekten bánjanak” – fogalmazott Trump a republikánusokhoz közelállóként számon tartott csatorna délelőtti műsorában.

 

Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt a nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, s hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta. Most fordult elő először, hogy elismerte: nem kellett volna így cselekednie.

 

Kitart külpolitikai nézetei mellett

 

Trump ugyanakkor kitartott korábbi külpolitikai állásfoglalásai mellett. Megismételte, hogy szerinte a NATO egy idejétmúlt szervezet, s megismételte azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek. “Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik.

 

A nukleáris fegyverkezési verseny már tart” – szögezte le Trump.
Később azonban jelentősen finomított délelőtti álláspontján, és úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak “jobb üzletet” kellene kötnie Japánnal és Dél-Koreával és a többi szövetségesével is: ezeknek az országoknak többet kellene fizetniük az amerikai védőernyőért, és nagyobb szerepet kell vállalniuk saját nemzetvédelmükben, ebbe pedig szerinte “belefér” atomfegyverek kifejlesztése is.

 

Elégedetlen a NATO-val

 

Elégedetlenségét fejezte ki a NATO békefenntartó erőinek tevékenységével kapcsolatban, és szerinte a békefenntartók nem szentelnek elég figyelmet a terrorizmusnak. “A NATO elavult, nincs annyi hasznunk belőle, mint amennyibe kerül nekünk. Mi tartunk el egy sor országot. Amit korábban mondtam, az nagyon is helyénvaló. A NATO-t rendbe kell hozni” – fogalmazott.

 

Wisconsinban kedden lesznek az előválasztások, és a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint – ha kicsiny előnnyel is, de – Ted Cruz texasi szenátor vezet.

 

MTI
Nyitókép: Darren McCollester/Getty Images


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »