Amerikai drón végzett csapást Jemenben

Amerikai hadsereg drónja mért csapásokat Jemenben az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorszervezet három fegyveresére – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a támadások Beida tartományban voltak. Az egyikben, még december 28-án, az AQAP két fegyverese halt meg, míg a másodikban, január 8-án, egy.

Az Egyesült Államok már évek óta drónokkal folytat hadjáratot az al-Kaida legveszélyesebbnek tartott, jemeni ága ellen, amely már számos merényletet kísérelt meg Nyugatra tartó légi járatokon, és magára vállalta a Charlie Hebdo című szatirikus francia magazin párizsi szerkesztősége elleni 2015-ös támadást is.

Jemenben az Irán-barát síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei, illetve a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormány katonái harcolnak a hatalom megszerzéséért.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei kihasználják a kaotikus helyzetet, hogy megerősítsék állásaikat Jemen déli részén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »