Amerikai diplomaták tértek vissza Kijevbe

Amerikai diplomaták tértek vissza Kijevbe

Az Egyesült Államok ukrajnai külképviselete bejelentette vasárnap Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és más amerikai diplomaták visszatérését az ukrán fővárosba, Kijevbe – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportálra hivatkozva az MTI.

A külképviselet meghívta az ukrán média képviselőit, hogy filmezzék le az amerikai diplomaták érkezését az Egyesült Államok kijevi nagykövetségére. Sajtóközleményükben külön kiemelték, hogy a nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az amerikai diplomaták április 26-án tértek vissza Ukrajnába,

de egyelőre a harcoktól megkímélt, biztonságosabb nyugati országrészben lévő Lvivbe.

A napokban még azt jelezték, hogy május végéig készülnek visszatérni a fővárosba, és még ezt is attól tették függővé, miként alakul a biztonsági helyzet Kijevben.

Hírdetés

Közben a dél-ukrajnai Odessza városában több robbanást is hallottak vasárnap az ott élők. A Dumszkaja helyi hírportál beszámolója szerint legalább öt robbanás történt, és polgári létesítményekben keletkeztek károk. A hírportál értesülései szerint legalább egy orosz rakétát sikerült az ukrán légvédelemnek a levegőben megsemmisítenie, viszont több rakéta a tengerparton lévő objektumokba csapódott be.

Később az odesszai városi tanács pontosította a hírt, eszerint egy orosz rakétát megsemmisített a légvédelem, és két rakéta csapódott be a város lakott területén, egy partmenti üdülőövezetben. A helyszínen tűz ütött ki, de senki sem sérült meg.

Eközben a keleti országrészben lévő Harkiv megye vezetése arról számolt be, hogy a régióban az orosz tüzérség több települést is lőtt,

aminek következtében vasárnap öten vesztették életüket és öten megsebesültek.

Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter közölte, hogy orosz rakéta csapódott be egy zsidó temetőbe, az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő Hluhiv településen. Több sír megrongálódott, de a politikus arra nem tért ki, hogy történt-e személyi sérülés.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »