Amerikai bírálatok Budapestnek

Amerikai bírálatok Budapestnek

Több bírálat is érte Magyarországot az elmúlt napokban az Egyesült Államok részéről. Colleen Bell amerikai nagykövet a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásán arról beszélt: Magyarországon a korrupció olyan probléma, amely aggasztja az embereket: ezt felmérések is folyamatosan mutatják.

bill-clinton-e1463457392826-1024x575_bBill Clinton

A nagykövet hangsúlyozta, hogy a korrupció globális probléma, nem ismer határokat; gyengíti a jogállamiságot, hátráltatja a növekedést, megfojtja az innovációt és a befektetéseket. Colleen Bell leszögezte: a jogállamiság minden modern, demokratikus nemzet sikerének alapköve.

Nem Bell részéről hangzott el a héten az egyetlen bírálat Magyarországgal szemben: Bill Clinton volt amerikai elnök felesége, az elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton egyik kampányrendezvényén arról beszélt, Lengyelország és Magyarország nem lennének szabadok az Egyesült Államok nélkül, „de most úgy döntöttek, hogy ez a demokrácia túl macerás, ezért a Putyinéhoz hasonló rendszert akarnak bevezetni”.

A bírálatra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket. Leszögezte: Magyarország szabadságát a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket szabadságáért.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »