Amerikai ajándék kerül a keleti frontra

Amerikai ajándék kerül a keleti frontra

Az ukránok amerikai radart szereztek be, hogy figyelni tudják az oroszbarát szakadárok tüzérségének tevékenységét. Az ukrán elnök szombaton vette át a radart, vasárnap pedig díszszemlét tartott Odesszában, ahol a haditengerészet napját ünnepelték.

Díszszemlén vett részt Odesszában az ukrán elnök a haditengerészet napja alkalmából. A Krím félsziget elcsatolása után ez a város lett az ukrán haditengerészet központja. A város fontosságát jelzi, hogy az ukrán államfő az odesszai terület élére a szintén erősen oroszellenes Mihail Szaakasvilit nevezte ki. A volt grúz elnök ellen korrupcióval és hivatali visszaélés miatt indult eljárás hazájában.

„Ma itt, Odesszában, amely Ukrajna haditengerészeti fővárosa, tartjuk a haditengerészet napját. A Krím félszigetet annektálta Oroszország, amely agressziót követett el Ukrajna ellen. Odessza ezért az állam védelmének déli bástyája lett” – mondta el Petro Porosenko.

Egy nappal korábban az ukrán elnök a kijevi repülőtéren vett át egy amerikai „katonai segélycsomagot”, ebben a tüzérségi tevékenység felderítésére alkalmas radar érkezett, amit Kelet-Ukrajnában állítanak hadrendbe.

„A radar hatótávolsága 25 kilométer, amelyen belül azonosítani tudjuk azokat, akik megszegik a minszki egyezményt, tüzérséget vetnek be, vagy ágyúkkal és tankokkal veszik célba az állásainkat” – fejtette ki Porosenko.

Az EBESZ nemrég szólította fel az ukránokat és az orosz szeparatistákat, hogy hatékonyabban vizsgálják ki, miért sértik meg gyakran a tűzszünetet a kelet-ukrajnai fronton. Az ukránok feltehetően a radart arra használják, hogy bizonyítani tudják a tűzszünet megszegését az ellenség részéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »