Amerika visszavonulása után Európán a sor

Az Egyesült Államok „visszavonulása” azt eredményezheti, hogy a német–francia tengely tör elő Európában – állítja Sigmar Gabriel német külügyér.

Az Egyesült Államok visszalépése után Németországon és Franciaországon a sor, hogy betöltsék az amerikai vezetés által hátrahagyott űrt, és közösen érvényesítsék az európai érdekeket a globális események alakításánál – közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

„Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok már nem része a globális közösségnek, hanem egy olyan versenybe szállt be, ahol az országok, a nem állami szereplők és a vállalatok küzdenek a gazdasági előnyök megszerzéséért” – jelentette ki a német koalíciós tárgyalások befejeztéig és az új német kormány megalapításáig gondozói szerepet betöltő külügyminiszter egy Berlinben mondott keddi beszédében.

A politikus aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy miután az Egyesült Államok már nem tölti be a nyugati értékek védelmezőjének szerepét, olyan országoknak adhat lehetőséget a hátrahagyott űr betöltésére, mint Kína vagy Oroszország – írja a Bloomberg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »