Amerika újabb katonákat vezényel Szíriába

Amerika újabb katonákat vezényel Szíriába

Barack Obama elnök további mintegy 250 amerikai katonát fog Szíriába vezényelni, hogy segítsék a helyi erőket az Iszlám Állam szervezetének visszaszorításában – erősítették meg vasárnap kormányzati tisztségviselők.

A németországi látogatáson tartózkodó Barack Obama várhatóan hétfői hannoveri beszédében jelenti majd be döntését, ezzel zárva egy hete tartó körútját, amelynek során a szaúdi, brit és német vezetőkkel tartott találkozói középpontjában a dzsihadista fegyveres szervezet elleni küzdelem állt.

A lépés mintegy 300 főre fogja növelni az amerikai jelenlétet Szíriában, egy héttel azután, hogy védelmi minisztere, Ashton Carter hasonló számú amerikai katona Irakba telepítését jelentette be, ugyancsak az IÁ elleni harc fokozására.

Szíriában már jelenleg is tevékenykedik az amerikai hadsereg különleges erőinek 50 tagja. Az újabb 250 katona többsége szintén különleges műveletekben vesz majd részt, egy kisebb részük pedig orvosi és logisztikai támogatást nyújt majd számukra.

Vezető amerikai tisztségviselők az utóbbi időben többször is dicsekedtek a Szíriában aratott katonai sikerekkel, többi között azzal a képességükkel, hogy kulcsfontosságú hírszerzési adatokkal tudnak szolgálni, jobb áttekintést biztosítva a harctéri helyzetről az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak, és segíteni tudják a dzsihadisták célba vételét.

Az amerikai elnök óvakodik szárazföldi erők bevetésétől Irakban és Szíriában. Hétfőre várt bejelentése egy olyan körutat zár, amelynek során Obama inkább a diplomáciai megoldások mellett érvelt.

Egy részleteiben vasárnap ismertetett BBC-interjúban Obama a szíriai válságról kijelentette: a szárazföldi katonai beavatkozás helyett ő abban hisz, hogy a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia a szíriai konfliktus összes érintettjére, köztük “az Aszad-rezsimet gyakorlatilag fenntartó” Oroszországra és Iránra, de a szíriai kormány ellen harcoló mérsékelt ellenzékre is, annak érdekében, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és próbáljanak megállapodásra jutni az átmenetről.

Szavai szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció folytatja az Iszlám Állam elleni légitámadásokat, és megpróbálja elszigetelni, “zárlat alá vonni” azokat a szíriai országrészeket, amelyekből külföldi fegyveresek érkezhetnek Európába. Szíria hosszú távú problémáit azonban álláspontja szerint nem lehet katonai eszközökkel megoldani.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »