Amerika teljesen elszigetelné Észak-Koreát

Az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok megszakítására szólított fel minden országot szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, egyúttal arra figyelmeztette Phenjant, hogy ha háború törne ki, az észak-koreai rezsimet „teljesen szét fogják zúzni”.

Haley elmondta, hogy Washington Észak-Korea olajellátásának megszakítását kérte Kínától abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Donald Trump amerikai elnök folytatott a nap folyamán kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel.

„Ma arra szólítunk fel minden nemzetet, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával”, és „szakítsák meg kereskedelmi kapcsolataikat a rezsimmel, leállítva minden importot és exportot, s kiutasítva minden észak-koreai munkást” – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet az ülésen, amelyet amiatt hívtak össze, hogy Phenjan helyi idő szerint szerdára virradó éjszaka ismét felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

Az ENSZ BT határozatait sértő rakétakísérletre utalva Haley kijelentette, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető olyan döntést hozott, „amely a világot közelebb viszi a háborúhoz, és nem távolabb tőle”. „Sohasem kerestük egy háború lehetőségét Észak-Koreával, és ezt ma sem tesszük” – mondta az amerikai nagykövet. „De ha háborúra kerül sor, ne tévedjenek, az észak-koreai rezsimet teljesen szétzúzzák”.

Beszho Koro Japán nagykövet a BT rendkívüli ülésén „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette Phenjan legutóbbi rakétafelbocsátását, míg Vu Haj-tao kínai helyettes nagykövet azzal a javaslattal állt elő, hogy a felek válasszák a kettős befagyasztás megoldását, amelynek értelmében Észak-Koreát rakéta- és atomfegyver-kísérleteinek leállítására szólítanák, cserébe pedig az Egyesült Államok és Dél-Korea leállítaná a Koreai-félsziget közelében közösen tartott rendszeres hadgyakorlatait.

Moszkva arra szólít fel határozottan minden érintett felet, hogy „vessen véget a feszültség spiráljának”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »