Amerika nagyon szeretne már egy "perzsa tavaszt"

Washington pénteken szankcióval sújtotta Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési minisztert az iráni internetszolgáltatás felfüggesztése miatt – jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium pénteken.

Az elmúlt napokban az üzemanyagárak emelkedése miatt Irán több nagyvárosában kirobbant tüntetések idején az iráni vezetés felfüggesztette az internetszolgáltatást az országban, s bár szerdán Haszán Róháni iráni elnök bejelentette, hogy sikerült véget vetni a tiltakozásoknak, az internet az ország legnagyobb részén változatlanul nem működik.

Az amerikai pénzügyminisztérium indoklása szerint a szolgáltatás felfüggesztése nyomásgyakorlási taktika volt a kormányzat részéről, és a távközlési miniszternek szerepe volt – mint az amerikai közlemény fogalmaz – az internet széles körű cenzúrázásában.

„Az iráni vezetők tudják, hogy a szabad és nyitott internet leleplezi illegitim tevékenységüket, ezért megpróbálják cenzúrázni a hozzáférést az internethez, hogy elfojtsák a rendszerellenes megnyilvánulásokat” – fogalmazott a közleményben Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.

Hírdetés

A büntető intézkedések értelmében a szankcióval sújtott személy esetleges amerikai bankszámláját vagy más vagyontárgyait befagyasztják, és nem veheti igénybe az amerikai pénzügyi rendszer szolgáltatásait sem.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön éjjel a Twitteren arra biztatta az iráni tüntetőket, hogy küldjenek az Egyesült Államoknak videókat, fotókat és egyéb információkat a velük szembeni fellépésről, ahogyan fogalmazott: a rezsim elnyomásáról.

A perzsa és angol nyelven közzétett mikroblogbejegyzésben Pompeo közölte, hogy ezeket a beküldött információkat az Egyesült Államok nyilvánosságra hozza, és szankciókat foganatosít a visszaéléseket elkövetők ellen.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »