Amerika ezt is bűntetlenűl megtehette: a Hirosima elleni atomtámadás 71. évfordulója

Egy perces néma csenddel emlékeztek meg Hirosimában helyi idő szerint szombaton reggel 8 óra 15 perckor arra a pillanatra, amikor az Enola Gay névre keresztelt amerikai B-29-es bombázó fedélzetéről 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak a japán városra. A történelem elsõ atombombája körülbelül 140 000 halálos áldozatot követelt a támadáskor és az azt követő hónapokban.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A megemlékezés alkalmából mintegy 50 ezer ember gyűlt össze a hirosimai Béke Emlékparkban, nem messze a robbanás epicentrumától.

Három nappal a hirosimai atomcsapást követően egy másik japán várost, Nagaszakit ért hasonló támadás, ez utóbbi helyen a robbanás 74 ezer ember halálát okozta.

A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját. A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két támadásra.

Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katona életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, és ez az atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna.

(MTI)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »