Amazóniai szinódus: Ne legyenek első- és másodosztályú katolikusok!

Amazóniai szinódus: Ne legyenek első- és másodosztályú katolikusok!

183 szinódusi atya részvételével, Ferenc pápa jelenlétében tartották meg október 8-án, kedden az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus 3. és 4. kongregációs ülését. A 4. ülés elején a pápa vezetésével együtt imádkoztak a résztvevők Serafim Fernandes de Araújo brazil bíborosért, aki október 8-án hunyt el Belo Horizontéban.

Az elhangzott felszólalások az emberi jogok védelmével, a képzéssel, az ökológiai bűnökkel, a papi hivatásokkal, a lelkipásztorok életszentségével foglalkoztak. Nagy hangsúlyt fektettek a külső és belső migrációból adódó problémákra, a képzés fontosságára, továbbá elemezték a házas férfiak pappá szentelésének lehetőségét.

A keddi sajtótájékoztatón Paolo Ruffini, a Kommunikációs Dikasztérium prefektusa elmondta: az egyik fő téma a világiak és papok képzése volt. A viri probati (házas férfiak pappá szentelése) kérdésében különböző álláspontok jelentek meg, ugyanakkor abban egyetértettek, hogy a hatalmas terület lelkipásztori ellátásához megfelelő számú papságra van szükség. A vizitációs papság helyett jelenlévő papságot szeretnének a közösségek, hogy rendszeresen ünnepelhessék az Eucharisztiát. Alapvető cél, hogy ne legyenek „első- és másodosztályú katolikusok”, vagyis akik az Oltáriszentséghez járulhatnak, és akik nem, mert nincs, aki kiszolgáltassa a szentséget. Egy Olaszország méretű területre Amazóniában csupán hatvan–hetven pap jut, egyes közösségekhez évente egyszer jut el pap. A javaslatok között szerepelt a helyi, átmeneti diakonátus bevezetése. Ügyelni kell arra is, hogy a papságra ne pusztán funkcionálisan tekintsenek.

Az inkulturáció fontosságára is rámutattak a szinódusi atyák, vagyis hogy „az Egyház öltse magára az őslakosok arcát”, tanuljon az amazóniai népek sokszínű értékeinek együtteséből, és értse meg a nyugati hagyománytól eltérő kultúrákat és rituális jelképeket.

Hírdetés

Pedro Ricardo Barreto Jimeno perui bíboros, huancayói érsek, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) alelnöke az újságíróknak arról beszélt, hogy az Egyház már régen felfigyelt a térség problémáira. 1741-ben XIV. Benedek pápa levélben hívta fel a figyelmet az őslakosok szenvedéseire. Szent X. Piusz enciklikát írt (Lacrimabili statu, 1912) az dél-amerikai őslakosok védelmében, látva a kaucsukkitermelők okozta nehézségeket.

A szinódusra meghívott, az őslakos népek jogaival foglalkozó ENSZ-különmegbízott, Victoria Lucia Tauli-Corpuz elmondta, egy térségben, ahol egy gát építése miatt a folyó kiszáradt, higanyt mutattak ki a gyermekek vérében. Beszélt az ecuadori olajkutak okozta problémákról is. Meggyőződése, hogy az Egyháznak fel kell emelnie a szavát és segítenie kell megvédeni az őslakosokat.

Moema Maria Marques de Miranca világi ferences, a REPAM tanácsosa, aki Brazíliában az egyházak és a bányászat kapcsolatával foglalkozik, a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez a szinódus alkalmat ad arra, hogy meghallgassuk a kereszténység, a tudomány és az őslakos népek hangját, akik évezredek óta békében élnek a természettel. Az ásványi nyersanyagok kitermelése és az erdőirtás helyett a fenntartható fejlődés lehetőségeit kell keresni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »