Alulfizetett munkások, sátorba kényszerülő szurkolók – már most sok a probléma a katari bundavébével

Alulfizetett munkások, sátorba kényszerülő szurkolók – már most sok a probléma a katari bundavébével

A 2022-es katari világbajnokság körül számtalan probléma felmerült már. A legújabb, hogy úgy tűnik, nem lesz elég hotelszoba a szurkolók számára. A katariak most állítólag luxussátortáborok és szállodahajók felállításán gondolkodnak.

– Az építkezések mindenütt láthatóak Dohában, a katariak gőzerővel dolgoznak az infrastruktúrán és a stadionokon, hisz 2020-ra már sok mindennel el kell készülniük. Nem érzek se lemaradást, se feszültséget emiatt – mondta Belleli Lajos, a katari curlingválogatott szövetségi kapitánya a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Szerinte nem tűnik reálisnak, hogy nem lesz elég szállodai szoba a világbajnokság ideje alatt, hisz jelenleg is számos hotel van Dohában, és továbbiakat is építenek. Úgy vélte, minden szurkolónak lesz majd helye.

A katariak ráadásul vendégszeretőek, a szervezésre pedig kiemelt figyelmet fordítanak, még a legkisebb versenyek esetében is – fűzte hozzá.

Keveset keresnek a munkások

Dénes Ferenc sportközgazdász a műsorban elmondta: nem tartja elvetendőnek a szállodahajók ötletét, hisz Londonban is voltak ilyen szállások, sőt, sátrakban is ki lehet alakítani luxuskörülményeket.

Szerinte egyébként a szaksajtó is arról írt, hogy megfelelő ütemben haladnak az építkezések, inkább azok humán részével adódnak problémák. A FIFA már többször felszólította Katart, hogy változtasson a szabályokon, mert nagyon sok az alulfizetett ember a beruházásokon. Ezen a katariak változtattak is – jegyezte meg.

Nem változik a helyszín

Dénes Ferenc úgy vélte, van rá esély, hogy a katari rendezés odaítélése bunda volt, nem reális azonban, hogy ezért elvegyék a rendezési jogot az öböl-menti országtól. Ez ugyanis olyan precedenst teremtene, aminek beláthatatlan következményei lennének – hívta fel a figyelmet.

Katarnak inkább azzal a dilemmával kell szembenéznie, hogy van-e értelme egy kis országnak olyan szállodakapacitásokat kiépítenie, amelyet egy csúcseseményen ki tud használni, utána viszont soha többet. Vagy vissza kell majd bontani az épületeket, vagy azok az enyészet tárgyává lesznek – állapította meg.

Ebből a szempontból izgalmas kísérlet lesz a 2020-as Európa-bajnokság, amelyet nem egy helyszínen, hanem több ország városában, köztük Budapesten rendezik majd. Ez a 2022-es katari vébén sehogyan nem változtat majd, de a 2030-as évekre akár realitássá válhat, hogy több ország rendezzen majd meg egy olimpiát vagy egy világbajnokságot – húzta alá a sportközgazdász.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »