Aludj legalább 7 órát naponta, hogy elkerüld ezeket a betegségeket!

SportVilág

A túl kevés alvás általában ingerültté, kimerültté tesz minket. Nem vagyunk olyan hatékonyak a munkában, és kevésbé tudunk odafigyelni a dolgokra. Ezeket a tüneteket a legtöbben már tapasztalhatták magukon, egy húzósabb munkanap után, vagy egy stresszes időszakban.

 Az alváshiány azonban súlyos kockázatokkal jár az egészségre nézve. Az orvosok azt mondják, hogy aludjunk legalább napi hét órát, hogy elkerülhessük ezeket a betegségeket!Egy-egy alvás nélkül, vagy kevés alvással töltött éjszaka még nem veszélyes az egészségre, ám ha folyamatosan ezek követik egymást, a változás már néhány nap után észrevehető. A koncentráció csökken, akár nap közben is képesek vagyunk elaludni. Ez kockázattal jár, ha dolgozunk, házimunkát végzünk, vagy vezetünk, emellett az alváshiánynak további az egészségre káros hatásai is vannak – írja a Kiskegyed.

1. Romlik az immunrendszer védekezőképessége

Ha minden náthát, és influenzát elkapsz, ne a közeledben élőket hibáztasd, inkább a rossz alvási szokásaidat. A szervezet az éjszakai pihenés során tud regenerálódni, ha nem vagyunk kipihentek, fogékonyabbak leszünk a betegségekre is.

2. Hajlamosabbá válhatsz a hízásra

Azok az emberek, akik napi hét óránál kevesebbet alszanak, vagy egész nap fáradtsággal küzdenek, a hiányzó energiát étellel, főleg cukros, zsíros ételekkel próbálják pótolni, így könnyen felszedhetnek néhány kilót.

3. Fogékonyabbá válhatsz a depresszióra

Már egyetlen éjszakai alvásmegvonás ingerlékenyebbé tehet minket. Ha azonban ez az állapot állandóvá válik, nagyobb esélyel alakulnak ki olyan betegségek, mint a depresszió, és a szorongás.

4. Nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata

Azoknak a körében, akik naponta kevesebb mint öt órát alszanak magasabba cukorbetegség kialakulásának kockázata, mivel a szervezetüknek nincs elég ideje, hogy alvás közben feldolgozza, és raktározza a nap közben bevitt glükózt.

5. Csökken a nemi vágy

Azoknak a nőknek, és férfiaknak, akik nem alszanak eleget csökken a libidójuk, és nem kívánják annyira a testi kapcsolatot.

Tesztek kimutatták, hogy azoknak a férfiaknak a szervezetében, akik valamilyen alvási rendellenességgel küzdenek, alacsonyabb a tesztoszteron szintje.

6. Nő a szívbetegségek kockázata

A hosszú távó alvásmegvonás egyik hatása a magasabb vérnyomás, és pulzusszám. Ezáltal fokozott munkára kényszeríti a szívet, ami betegségek kialakulásához vezethet.

7. Káros hatással lehet a termékenységre

A kevés alvás hatására a testben csökkenhet azoknak a hormonoknak a mennyisége, amelyek elősegítik a fogamzást, nem csak a férfiak, de a nők esetében is.

Amennyiben nem alszol eleget, de szeretnéd elkerülni ezeket a betegségeket, az egyetlen megoldás, ha többet alszol. Ehhez kezdetben érdemes plusz egy órát adnod az alvási ciklusodhoz. Ha hétvégén például lefekszel, amikor fáradt vagy, majd másnap felkelsz, amikor a tested fel akar ébredni, mindenféle ébresztőóra nélkül, hozzávetőlegesen megkapod, hogy hány órát is kellene naponta aludnod.

View the full image Forrás: Kiskegyed


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »