Általános sztrájkot tartottak Libanonban

Általános sztrájkot tartottak Libanonban

Általános sztrájkot tartottak csütörtökön Libanonban a libanoni munkavállalók szakszervezeteinek szervezésében, tiltakozásul a közel-keleti ország rossz gazdasági és politikai helyzete ellen.

Az egyes, hatalmon lévő politikai pártok támogatását is élvező sztrájkot elsősorban azért hirdették meg, hogy tiltakozzanak a folyamatosan romló pénzügyi helyzet és a késlekedő kormányalakítás ellen.

A fővárosban, Bejrútban számos utcát, az ország északi és déli részén pedig több nagy autópályát zártak le a tiltakozók.

Besára al-Aszmar, a Libanoni Munkások Általános Szövetségének (CGTL) vezetője felszólította a politikusokat, hogy hagyjanak fel egymás elleni csatározásaikkal, és alakítsanak kormányt annak érdekében, hogy a súlyos gazdasági válsággal foglalkozhassanak.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított a tavaly augusztusban, Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.

Hírdetés

A libanoni font 2019 óta 90 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a bankok pedig korlátozni kezdték a valuták felvételét és a külföldi banki átutalásokat.

Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet.

A munkanélküliség és a szegénység mértéke gyorsan növekszik, a lakosság 55 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy gondok vannak az üzemanyag-ellátással is.

A válság immár elérte a hadsereget is, amelynek bevethetősége került veszélybe.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »